Най-успелият български футболист Христо Стоичков е №5 във вечната ранглиста на левите крила в световния футбол, обяви специализираният сайт 90min.com.

Пред него са единствено Кристиано Роналдо, бразилците Роналдиньо и Ривелиньо, както и старото крило на Барселона Луис Суарес, който е носител на Златната топка за 1960 г., а не сегашният нападател на каталунците.

След Стоичков са наредени легендата на Реал (Мадрид) Франсиско Хенто, Павел Недвед, Франк Рибери, Райън Гигс и починалият неотдавна холандец Роб Ренсенбринг.

“Името му се произнася трудно, а на всичко отгоре не бе от най-приятните съперници на терена. Избухлив, агресивен и комбинативен, създаваше страх в съперника”, пише за Стоичков в класацията.

“Това не е всичко разбира се, защото той трябваше да е нещо повече, за да е петото ляво крило в историята. Но бъдете сигурни, мястото му е точно това.

Част от прекрасния отбор на Йохан Кройф в Барселона в началото на 90-те години на миналия век, българинът направи невероятен тандем с Ромарио и вкара 107 гола само в 214 мача по време на първия си престой в Каталуня. 

Неговите подвизи на световното първенство през 1994 година му донесоха и “Златна топка”. А и до днес е невероятен любимец на всички фенове на Барса”, завършва статията за легендарния българин, цитирана от "24 часа".

В свое интервю за латиноамериканска медия Стоичков признава, че просто ни е свършил бензинът в САЩ. “Отидохме за победа, а стигнахме до 1/2-финал. И натам просто нямахме сили”, обясни Камата.