Може ли един футболен мач да е в основата на скоростното разпространение на заразата от COVID-19 в Италия? 3500 са жертвите в Бергамо – града, който понесе най-тежкия удар от пандемията. Според част от жителите му – причината е футболен мач в Милано, който събра място над 40 000 души.

Датата е 19 февруари, стадион "Арена Джузепе Меаца" в Милано, мач от осминафиналите на Шампионска лига. Двубоят е между италианския "Аталанта" и испанския "Валенсия". Именно за срещата над 40 000 фенове на Аталанта пътуват до Милано, за да гледат мача.

На стадиона има и 2000 привърженици на противниковия отбор, а метрото е претъпкано с хора. Според експерти именно тази среща може да се окаже нулевата, откъдето тръгва заразата. Според статистиката дни след футболната среща е регистриран първият случай на заразен с COVID-19  в Бергамо. Седмица след Шампионската лига броят на заболелите достига 117.

Кметът на Бергамо изрази съмнения, че това може да е причината за разпространението на смъртоносната зараза на Ботуша, разказва Bulgaria ON AIR.

"През тази вечер имаше 40 000 жители на Бергамо, които отидоха, групи, в бара и е ясно, че онази вечер имаше възможност за силно разпространение на вируса, но аз не мисля, че това наистина беше отправна точка на всичко.  Според мен искрата се е случила в болница в Алцано. Един ден пациент пристигна с пневмония, която за съжаление я беше хванал на друго място. И този пациент остава в контакт с други пациенти, които след това заразиха лекари, медицински сестри и именно там се роди огнището. Това ми се струва най-достоверното обяснение на проблема, възникнал в Бергамо", смята кметът на Бергамо Джорджо Гори.

На 10 март “Валенсия” и “Аталанта” изиграха реванша в испанския град, но без публика и журналисти. И във “Валенсия” започнаха случаите на коронавирус. 6 дни по-късно от испанския отбор обявиха, че 35% от футболистите и всички длъжностни лица около тях вече са с положителни проби.