С два гола на Диего Форлан и един на Алваро Перейра Уругвай постигна победа с 3:0 над домакините от ЮАР в мач от група "А" на световното първенство и така направи сериозна крачка към 1/8финалите.

Двукратният световен шампион постигна първи успех на финали от 1990 година и вече има 4 точки. Освен това отборът успя да спечели с 2 гола разлика за първи път от 1970 година, когато надви Израел със същия резултат.

В същото време серията на Южна Африка от 14 поредни мача без загуба приключи и със само 1 точка отборът само на теория може да продължи. В последните си мачове домакините играят с Франция, а "урусите" с Мексико.


 



Нападателят на Атлетико Мадрид се разписа по веднъж в двете полувремена и оползотвори сериозното предимство на отбора си, като бе в основата и на третия гол. Хората на Карлос Алберто Парейра играха много слабо и логично загубиха.

В състава на домакините имаше една промяна - Цепо Масилела замени сред титулярите Лукас Твала. В тима на Уругвай селекционерът Оскар Табарес пусна Едисон Кавани и Хорхе Фусиле на местата на Маурисио Викторино и Игнасио Гонсалес.

В началото играчите на "Бафана Бафана" създадоха напрежение при един корнер, но не успяха да направят завършващ удар. В 6-ата минута изстрел на Диего Форлан от фаул срещна стената. Малко след това пробив на Фусиле завърши с неточен удар.

Южноамериканците обаче бяха отборът, който започна по-добре мача. Те се стремяха да действат по-агресивно, на по-висока скорост и това караше играчите на ЮАР да извършват и доста нарушения.

Постепенно домакините се съвзеха, изравниха играта и опитаха няколко атаки. В два случая авторът на гола срещу Мексико Чабалала стреля отдалеч, но го направи твърде разочароващо, а освен това в една ситуация можеше да подава, вместо да бие.

Последва период без добри положения. В 23-ата минута Луис Суарес стреля силно по диагонала и ударът му не бе лош, но вратарят на домакините успя да спаси. Секунди след това обаче, той бе разочарован.

Суперзвездата на Уругвай Форлан овладя в половината на съперника, обърна се и стреля от около 25 метра. Получи се лек рикошет, но така или иначе топката описа точната парабола и влезе под гредата на слисания Куне.

Попадението обърка африканския състав. В 33-ата минута Суарес едва не удвои, след като финтира в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но прати топката на сантиметри от гредата. Секунди след това Кавани пропусна да овладее отлично извеждащо подаване на Форлан.

До почивката южноафриканците опитаха няколко атаки, но без чисто положение. В 40-ата минута Мфела стреля с глава, но прати топката на повече от метър встрани от вратата. В крайна сметка обаче, играчите на Карлос Алберто Парейра изиграха много слабо първо полувреме и логично се оттеглиха с пасив на почивката.

Почти веднага след паузата уругвайците пропуснаха още един шанс. Суарес развинти Мокоена отляво и подаде към Кавани, който успя да засече, но Масилела протегна крак и успя да избие. Малко след това отново играчът на Аякс бе в центъра на вниманието, но твърде елементарно падна при поредния си пробив и реферът не отсъди нищо.

Южноамериканският тим изглеждаше уверен и спокоен, докато жълто-зелените бяха видимо объркани и нямаше никаква промяна в играта им, като изобщо не се виждаше как ще успеят да отбележат. В 62-ата минута Макси Перейра проби отдясно и стреля от ъгъла на наказателното поле, но неточно.

След това съдията Масимо Бусака спести втори жълт картон на Кагишо Дигакой за безумно влизане на полузащитника. В 66-ата минута Мфела изпревари при едно центриране вратаря Муслера, но не намери вратата на Уругвай при една от малкото добри ситуации за ЮАР.

Около 70-ата минута домакините опитаха някакъв натиск, но действаха твърде предвидливо и стихийно, като не успяваха да стигнат до нито едно опасно положие. В 76-ата минута, двобуят на практика свърши.

Първо Суарес проби и принуди вратаря Куне да спасява. Топката обаче не бе изчистена, получи се разбъркване, при което Суарес се оказа непокрит пред стража на домакините, който го събори и бе изгонен. Реферът естествено отсъди дузпа, която Форлан вкара за 2:0 и така стана първият играч на турнира разписал се повече от веднъж

В добавеното време отново Форлан започна атаката, като изведе Суарес, който пък подаде на Алваро Перейра и той на празна врата оформи класическия успех на отбора си.


ЮАР - Уругвай 0:3

0:1 Форлан 24

0:2 Форлан 80 дузпа

0:3 Перейра 95

ЮАР: Куне, Гакса, Мокоена, Кумало, Масилела, Лечолоняне (57 Морири), Дигакой, Модисе, Пиенаар (79 Джоузефс), Чабалала, Мфела

Уругвай: Муслера, Макси Перейра, Лугано, Годин, Фусиле (71 Фернандес), Алваро Перейра, Перес (90 Гаргано), Аревало, Кавани (89 Себастиан Фернандес), Форлан, Суарес