Уругвай победи Мексико с 1:0 в последния мач за двата отбора в група "А" от световното първенство в ЮАР и оглави класирането. Въпреки загубата отборът на "ацтеките" също се класира за осминафиналите, тъй като се класира втори, с равен брой точки с ЮАР, но с по-добра голова разлика от Бафана-Бафана, който днес победи Франция с 2:1.

Очакванията бяха за равен резултат, който устройваше перфектно и двата отбора, а и още повече, че на терена се изправиха две испаноговорящи нации, което допълнително подсили спекулациите.


Първото полувреме бе доста бурно, Дос Сантос се отчете с една греда, а Суарес откри резултата малко преди почивката. През втората част Мексико даде най-доброто от себе си, в игра се появи и Чичарито, но нападателят на Манчестър Юнайтед не успя да помогне на страната си.


Историята на сблъсъците между Уругвай и Мексико дори подсказваше победа за "Ел Три", тъй като в общо 18 срещи мексиканците имат седем победи и четири равни, но съдбата имаше друго на ум.


За Уругвай това е първи подобен успех от 1954 година насам, когато за последно "урусите" успяха да оглавят групата си. Впоследствие те стигнаха до четвъртото място на Мондиала.




Изключително двуостро започна първото полувреме, като още в 6-ата минута Луис Суарес се възползва от грешка на Морено и излезе очи в очи срещу Оскар Перес, но стреля встрани от вратата.

Десет минути след него и Куантемок Бланко бе изведен зад защитата на Уругвай, но скоростта не му достигна и топката излезе в аут.


Положенията се редуваха пред двете врати и в 20-ата минута Викторино с глава можеше да открие резултата. Бранителят на Уругвай бе оставен непокрит в наказателното поле на Мексико и с глава засече центриране от корнер, но прати топката в аут.


Само две минути след тази ситуация "ацтеките" можеха с основание да претендират за дузпа, след като при едно центриране на Джовани дос Сантос Перейра с ръка изби топката в корнер, но разстоянието между двамата футболисти бе доста късо, а изглежда и реферът не забеляза ситуацията.


В 22-ата минута Дос Сантос разтресе мощно горната греда на вратата на Уругвай, след като изстреля една ракета от около 25 метра.


Отново Джовани бе в основата на следващата опасна атака на Мексико, когато в 30-ата минута се освободи добре от опеката на бранител и проби в наказателното поле, но се забави с изстрела и бе блокиран в последния момент.


В 35-ата минута пък играта леко загрубя и Диего Перес получи аркада след сблъсък с Дос Сантос.


По всичко личеше обаче, че гол трудно ще падне в този мач, но уругвайците очевидно не мислеха така. В 43-ата минута, след едно центриране в наказателното поле на Мексико, Луис Суарес успя да засече топката с глава и я забоде в мрежата на противника за 1:0.


След почивката Уругвай можеше да реши всичко в рамките на пет минути, но късметът спаси Мексико. Първо Кавани проби в наказателното поле, но стреля право в Оскар Перес, а в 55-ата минута Лугано с глава засече едно хубаво центриране в пеналтерията и само прекрасният рефлекс на стража на "ацтеките" ги спаси от втори гол.


Хавиер Агире потърси промяната и бързо извърши и трите си смени, като в 63-ата минута на терена се появи и новата надежда на Манчестър Юнайтед Хавиер Ернандес - Чичарито. Още с първото си докосване той изведе Дос Сантос зад защитата, но топката му бе избита.


В 65-ата минута "Ел Три" пропусна втора перфектна възможност за гол. Родригес бе оставен непокрит на около десет метра от вратата на Уругвай и с глава засече едно центриране. Бранителят обаче реши да търси далечния ъгъл на вратата, вместо да стреля в опразнения близък ъгъл и в крайна сметка прати топката в аут.


В края на полувремето Джовани се отчете с още един добър пробив в наказателното поле, който обаче не завърши с гол, а Кавани тества рефлексите на Перес от около 25 метра.

В последните минути "урусите" владееха повече топката и не позволяваха на "ацтеките" да сътворят нищо по-опасно в наказателното им поле. Уругвай заслужено спечели трите точки и оглави група "А".


Мексико - Уругвай 0:1


0:1 Суарес (43)

Мексико: Перес, Родригес, Салсидо, Маркес, Осорио, Морено (57, Кастро), Торадо, Дос Сантос, Гуардадо (46, Барера), Франко, Бланко (63, Ернандес)

Уругвай: Муслера, Лугано, Фусиле, Викторино, М. Перейра, А. Перейра (78, Скори), Перес, Аревало, Кавани, Суарес (87, Фернандес), Форлан