Посредственото представяне на Франция на Мондиал 2010 приключи със загуба 1:2 от домакина ЮАР. "Петлите" отпаднаха безславно, като останаха на последно място в група "А" само с една точка и един отбелязан гол. Въпреки победата ЮАР също напуска надпреварата. Тимът на Парейра стана първият домакин в историята на световните първенства, който не успя да премине групата. ЮАР събра 4 точки, колкото и Мексико, но остана трети с по-лоша голова разлика.

Франция и Южна Африка бяха закотвени на дъното в група "А" с по една точка след първите два мача. Единствено изразителна победа запазваше някакви шансове на всеки един от двата тима да продължи напред. Никога досега в историята домакинът не беше отпадал в груповата фаза. Треньорът на ЮАР Карлос Алберто Парейра водеше отбор на световни финали в 23-и мач. Единствено с тима на Бразилия той бе записвал победи. Докато водеше Кувейт (1982) и Саудитска Арабия (1998) не успя да вземе победа.

"Петлите" бяха разкъсвани от невероятни скандали преди този сблъсък. След загубата с 0:2 от Мексико във втората среща Никола Анелка обиди сериозно треньора Раймон Доменек и бе изваден от отбора. Той обаче не е първият играч, който има такава съдба. През 1994 г. Щефан Ефенберг бе изгонен от тима на Германия, след като показа среден пръст на публиката.

Доменек, за когото това беше последният мач начело на Франция, направи 6 промени в състава. Капитанът досега, Патрис Евра, и партньорът му в защита Ерик Абидал седнаха на пейката. На техните места в отбраната застанаха Себастиен Скилачи и Гаел Клиши. Наказаният Туалан бе сменен от Алу Диара, който пое и капитанската лента.

Флоран Малуда беше сменен от Йоан Гуркюф, а Сидни Гову - от Андре-Пиер Жиняк. На мястото на прокудения Анелка в атака застана Джибрил Сисе. Голмайсторът на всички времена за Франция Тиери Анри остана на пейката. Сисе действаше на върха на атаката. Жиняк мина вдясно, а Рибери се върна на обичайната си позиция по лявото крило.

Франция и ЮАР се бяха срещали три пъти досега, включително веднъж на световни финали. През 1998 г. "петлите" победиха "Бафана Бафана" с 3:0. Кристоф Дюгари, Тиери Анри и автогол на Пиер Иса, донесоха успеха на домакините, които после спечелиха световната титла. Година по-рано Франция печели 2:1 срещу африканците, а  последният мач е през 2000 г. и завършва 0:0.

След като цял мач срещу Мексико французите не създадоха нито едно положение, още във втората минута възпитаниците на Доменек пропуснаха да вкарат. Андре-Пиер Жиняк се отскубна сам в наказателното поле отляво, но ударът му по земя бе слаб и право във вратаря Джоузефс. Африканците отвърнаха с два-три удара отдалеч, които не притесниха Лорис.

В 20-ата минута ЮАР поведе за радост на феновете по трибуните. Чабалала центрира от корнер, вратарят Лорис остана под топката и Кумало я засече в празната врата - 1:0. Повторенията оставиха съмнение, че Кумало е играл с ръка. Топката се удари някъде в областта на рамото му. Само 3 минути по-късно при идентична ситуация и центриране от корнер, Лорис бе несигурен, но не се стигна до удар във вратата.

"Петлите" бяха в нокдаун. Последва невероятна контраатака през центъра на Мфела, който стреля от дъгата, но ударът му премина на около 50 сантиметра от страничната греда. Веднага след това Франция остана с 10 души на терена. Съдията Оскар Руис пресилено изгони Йоан Гуркюф. Халфът на Бордо се сблъска с Макбет Сибая в наказателното поле на ЮАР. Реферът прецени, че Гуркюф е ударил нарочно с лакът съперника и го прати под душовете.

Колумбиецът Оскар Руис бе съдия и на мача от група "В" между Гърция и Нигерия, който се игра на същия стадион . Тогава показа червен картон на Сани Кайта от Нигерия. Тогава Кайта заслужаваше, но този път Руис сбърка генерално. Гуркюф стана шестият играч на Франция, получил червен картон на световно първенство. Той се нареди до Зидан (2), Блан, Десаи и Анри. Във всяко от последните 4 световни, Франция получава поне един червен картон.

След червеният картон Франция напълно сдаде багажа. Домакините направиха няколко отлични атаки, преди да стигнат до втори гол в 36-ата минута, след поредната ужасяваща проява на "петлите" в защита. Абу Диаби не изчисти добре центриране в наказателното поле и прати топката у Паркър, който центрира успоредно на вратата. Вратарят Лорис не мръдна от голлинията, а Катлего Мфела с няколко опита успя да избута топката във вратата, въпреки отчаяната намеса на Скилачи.

За Мфела това бе 9-и гол в националния отбор от началото на 2010 г. Той изпревари Хавиер Ернандес от Мексико, който има 8 гола от началото на 2010 г. Веднага след този гол африканците вкараха още веднъж във вратата на Франция. Второто попадение на Мфела бе отменено правилно заради засада. В 42-ата минута Уго Лорис предотврати трети гол във вратата си. Мфела стреля по диагонала, но Лорис се разтегна с хубав плонж и изби в корнер.

На почивката Доменек направи отчаян опит да промени нещо. Той смени Андре-Пиер Жиняк с Флоран Малуда. Второто полувреме обаче започна с атаки на ЮАР. Мфела се освободи добре и стреля от дистанция, но право в Уго Лорис. В 51-ата минута гредата спаси "петлите". Чабалала пусна великолепен пас зад отбраната към Мфела, който стреля над Лорис, но топката се отклони от страничната греда и излезе в аут.

Първият шанс на Франция след паузата се откри пред Сисе, който стреля от въздуха, но над вратата. Веднага след това Сисе бе сменен от Тиери Анри. С това появяване Анри изравни Фабиен Бартез като французина с най-много мачове на световни финали - 17. Анри обаче не донесе нужния ефект. Малко след това Мфела отново показа, че е над всички в този мач. Той стреля от 25 метра, но Лорис отново спаси с красив плонж.

Едно от редките положения за "петлите" бе пропиляно от Рибери. Крилото нахлу в наказателното поле и стреля между трима, но над гредата. Рибери можеше да подаде към връхлитащия от втора позиция Анри, който беше съвсем сам. Последва нов късмет за Франция. Мфела надбяга Клиши и стреля от малък ъгъл. След рикошет във вратаря Лорис, топката се удари отново в Мфела и излезе в аут.

В 70-ата минута Флоран Малуда спаси малко от гордостта на "петлите". Диаби изведе чудесно Франк Рибери, който се пребори със защитник и пусна топката към Малуда, който на празна врата вкара за 1:2. Този гол поне предотврати срама Франция за втори път в историята да си тръгне от Мондиал, без да отбележи гол. Единственият подобен случай си остава през 2002 г. Малуда стана първият играч на "петлите" от 1986 г. вкарал гол на световно първенство извън Европа.

ЮАР не се отказа да търси още голове, но Лорис отново действаше сигурно. В добавеното време Чабалала, който вкара първия гол на това световно първенство, можеше да вкара и последния за ЮАР в този турнир. Халфът остана сам срещу Лорис, но стреля силно право в тялото на вратаря. След това защитник на Франция изчисти топката преди добавката на Чабалала.

Това бе втора победа на ЮАР на световни финали. Предишната беше 1:0 срещу Словения през 2002. За четвърти път от 13 участия Франция напуска световно първенство, без да вземе победа (1934, 1966, 2002, 2010).



ФРАНЦИЯ - ЮАР 1:2
0:1 Кумало 20
0:2 Мфела 37
1:2 Малуда 70

Червен картон: Гуркюф (Ф) 25

Франция: Лорис, Саня, Галас, Скилачи, Клиши, Диаби, Диара (82 Гову), Гуркюф, Рибери, Жиняк (46 Малуда), Сисе (55 Анри)

ЮАР: Джоузеф, Масилела, Мокоена, Нгонка (57 Гакса), Кумало, Сибая, Чабалала, Пиенар, Кубони (78 Модисе), Паркър (67 Номвете), Мфела