Южна Корея надигра и победи Гърция с 2:0 в първи мач от група В на световното първенство. Азиатците имаха превъзходство през по-голямата част от мача и заслужено победиха с голове на Лий Юн-Со още в 7-ата минута и на Парк Джи-Сун в 52-ата. Гърците пък останаха без спечелена точка и отбелязан гол в историята на световните първенства.

В титулярния тим на Гърция беше голмайстор №1 на квалификациите в зона Европа Теофанис Гекас. Той вкара 10 гола в 12 мача по пътя към ЮАР. Партньор в атака на Гекас бе един от петимата оцелели от звездния тим на Гърция спечелил Евро 2004 - Ангелос Харистеас. Гърците се надяваха да вкарат първия си гол и да вземат първите си точки на световни финали.

При предишното им участие през 1994 г. елините загубиха и трите си срещи (включително 0:4 от България) и си тръгнаха с голова разлика 0:10. Корейците заложиха на схема 4-4-1-1. Капитанът Парк Джи-Сун бе двигателят в средата на терена. В атака беше Парк Чу-Юн, а зад него действаше Йом Ки-Хьон.

Гърци и корейци се бяха срещали два пъти в историята в контроли. През 2006 г. в Риад мачът приключва 1:1, а през 2007 в Лондон азиатците печелят 1:0. Гърците имаха 8 сблъсъка в историята си срещу азиатски отбори, но не бяха печелили нито един от последните 4. За последно комшиите победиха азиатци през 1951 г., когато надвиха Сирия.

Елините започнаха по-добре мача и още във втората минута имаха положение. Карагунис центрира от корнер и топката попадна у непокрития Торосидис, който с левия крак от 6 метра необезпокояван от никого прати топката в аут. Още при първата си атака азиатците вкараха гол и поведоха в 7-ата минута.

Центриране почти от точката за изпълнение на корнер премина над цялата защита и стигна до непокрития Лий Юн-Со на далечната греда. Защитникът спокойно засече топката в мрежата от 3 метра. Това беше най-бързият гол в историята на Южна Корея на световни финали. Той изпревари попадението на Лий Юл-Юн в 9-ата минута на мача за трето място на Мондиал 2002 срещу Турция (2:3).

Куриозното беше, че защитникът Лий Юн-Со вече има попадение във вратата на Гърция. Той вкара гола за 1:1 в контролата през 2007. Корейците продължиха да играят по-добре от съперника. Комшиите разчитаха предимно на статични положения, а и темпото, което налагаха, беше много бавно. Азиатците пък използваха скорост в атаките си.

В 16-ата минута корейците поискаха дузпа. Лий Чун-Юн нахлу в наказателното поле, прехвърли технично защитник на съперника и в момента, в който опита да стреля във вратата, падна след сблъсък с Торосидис. Съдията не отсъди нищо, но повторенията показаха, че сякаш имаше минимален контакт между Торосидис и Лий Чун-Юн.

Най-големият пропуск за първото полувреме бе в 28-ата минута. Направи го Парк Чу-Юн. Великолепно подаване от центъра на терена на Парк Джи-Сун изведе съотборника му сам срещу Цорвас. Нападателят на Южна Корея обаче стреля слабо и стражът на Гърция с крак успя да отклони топката, която премина малко над напречната греда.

До края на полувремето гърците така и не разбраха как да създадат нещо пред вратата на съперника. Две далечни центрирания бяха уловени от вратаря на корейците Джун Сун-Рион преди нападателите на Гърция да успеят да засекат топката. На почивката Ото Рехагел направи изненадваща смяна. Извади капитана Карагунис и пусна Христос Пацацоглу.

Това обаче не донесе нужния ефект. В 52-ата минута Гърция пусна втори гол. Лукас Винтра загуби топката в средата на терена и халфа на Манчестър Юнайтед премина двама защитници, преди хитро да пусне диагонално топката покрая вратаря Цорвас. 2:0 за Южна Корея! За Парк Джи-Сун това беше трети гол на световни първенства. Той изравни съотборника си Ан Джун-Хуан като най-резултатния кореец на световни финали.

Парк влезе в историята на азиатския футбол, като първия кореец с голове на три мондиала (2002, 2006 и 2010) и втория азиатец с подобно постижение след Сами Ал Джабер от Саудитска Арабия. Ото Рехагел рискува и направи още 2 смени. Пусна в игра Салпингидис и Капетанис на мястото на Харистеас и Самарас.

Последваха нови пропуски на Южна Корея. Ча Ду-Ри центрира добре, Винтра изпусна Парк Джи-Сун, който стреля в аут с глава от няколко метра. След това азиатците направиха нов пропуск. Този път Ким Юн-Воо не уцели вратата. След това елините се посъбудиха и започнаха да нападат по-агресивно. Гекас изпусна две половинчати положения, а Капетанис прати топката над вратата от чиста позиция.

Стигна се и до спорно положение, при което гърците поискаха дузпа. Топката срещна ръката на Лий Юн-Пьо, но преди това лайнсменът бе вдигнал флага за засада. Повторенията показаха, че напълно точно помощник-съдията спря играта. В края Гърция имаше преимущество. Най-чистото положение се откри пред Гекас в 81-ата минута. Той спря в наказателното и стреля, но вратарят Джун Сун-Рион изби топката над гредата.

В края корейците пропуснаха нови два шанса. Първо Лий Чун-Юн стреля по земя, но Цорвас изби, а след корнера Ким Юн-Воо не уцели вратата от чудесна ситуация. Това не помрачи радостта на азиатците, които победиха, и то напълно заслужено.

В крайна сметка Гърция загуби и четвъртия си мач на световни финали. Комшиите още не са отбелязали гол на световно първенство. Единствената нация, която не е вкарала гол в първите си 4 мача на мондиал е Боливия. Тя държи рекорда от 5 поредни срещи без попадение.

Корейците пък за трети пореден път стартираха световното първенство с победа. През 2002 победиха Полша 2:0, а през 2006 - Того с 2:1.

Южна Корея - Гърция 2:0
1:0 Лий Юн-Сун 7
2:0 Парк Джи-Сун 52

Южна Корея: Джун Сун-Рион, Чо Юн-Хюн, Лий Юн-Пьо, Лий Юн-Со, Ча Ду-Ри, Парк Джи-Сун, Ким Юн-Воо, Ки Сун-Юн (75 Ким Нам-Ил), Лий Чун-Юн (91 Ким Яе-Сул), Парк Чу-Юн (88 Лий Сун-Юл), Йом Ки-Хьон

Гърция: Цорвас, Торосидис, Винтра, Сейтаридис, Пападопулос, Карагунис (46 Пацацоглу), Кацуранис, Цолис, Харистеас (60 Капетанос), Самарас (59 Салпингидис), Гекас