Резервният отбор на Аржентина напълно надигра и победи с 2:0 Гърция в последния си мач от група "В". "Гаучосите" завършиха първи в класирането с пълен актив от 9 точки и ще играят с Мексико на осминафинал. Двата съперника се срещнаха на тази фаза и на миналото световно. Тогава Аржентина спечели 2:1 след продължения с гол на Макси Родригес в 98-ата минута. Гърция си тръгва от Мондиал 2010, където записа първата си победа в историята на световните финали.

Преди мача Аржентина бе начело в групата с пълен актив от 6 точки. Дори и при минимална загуба срещу Гърция, отборът на Диего Марадона щеше да се класира на осминафиналите. Селекционерът на "гаучосите" направи седем промени в стартовия състав в сравнение с мача срещу Южна Корея. Единствените играчи, които запазиха местата си, бяха вратарят Ромеро, защитникът Де Микелис и халфовете Меси и Макси Родригес.

Лео Меси сложи капитанската лента в отсъствието на Хавиер Масчерано. Със своите 22 години и 363 дни звездата на Барселона стана най-младият капитан на Аржентина в историята на световните финали. Преди този сблъсък Меси бе отправил 8 удара към вратата на съперника в първите две срещи. Само съотборникът му Гонсало Игуаин имаше повече на Мондиал 2010 - девет. Игуаин обаче бе на пейката. В атака действаха Диего Милито и Серхио Агуеро.

Треньорът на Гърция Ото Рехагел бе направил 2 смени в състава, който победи с 2:1 Нигерия. Йоргос Самарас застана на върха на атаката на мястото на Теофанис Гекас. В игра се появи и Вангелис Морас, а на пейката седна нападателят Салпингидис. Гърция заложи на схема 4-2-3-1, а не както срещу корейците с двама нападатели.

Аржентина и Гърция имаха само един сблъсък помежду си в историята. Това се случи на световното първенство през 1994 г., когато бяха в една група с България и Нигерия. Още в първия мач от групата "гаучосите", начело с Диего Марадона, победиха 4:0. Онова бе първият в историята на Гърция мач на световни финали. Диего Марадона вкара третия гол в онази среща. Той бе под №8 за него на световни първенства и 34-ти за Аржентина. Марадона не вкара повече голове за страната си, след като бе уличен в употреба на допинг след мача с Нигерия.

Въпреки многото промени Аржентина имаше превъзходство в началото. Първите интересни положения обаче дойдоха след четвърт час игра. В 18-ата минута Серхио Агуеро направи изключителен рейд в наказателното поле и стреля от чиста позиция с левия крак, но вратарят Цорвас изби в корнер. Меси центрира от ъгловия удар, защитата изчисти, но Верон посрещна топката с мощен удар от около 30 метра. Цорвас отново бе на място, за да боксира над вратата.

След половин час игра "гаучосите" имаха предимство във владеенето на топката 70:30%. Елините трудно създаваха някакви интересни ситуации пред вратата на съперника. В 33-ата минута Верон центрира отдясно, вратарят Цорвас успя само да отклони топката и тя попадна у Агуеро. Ударът на нападателя обаче се отклони от крака на Винтра и излезе в корнер.

За първи път вратарят на Аржентина Ромеро бе подложен под напрежение в 42-ата минута. Стражът първо излезе и боксира центриране на Карагунис от фаул, а после улови опита на Кацуранис да върне топката в наказателното поле. Последваха две изключителни спасявания на Цорвас. Първо Макси Родригес овладя на гърди в наказателното поле и стреля от упор, но вратарят на елините изби. Веднага след това Меси стреля от границата на наказателното поле и отново Цорвас успя да избие топката над гредата.

На почивката Рехагел направи една изненадваща смяна. Извади капитана Карагунис и пусна Спиропулос. Макар гърците да се нуждаеха от гол, за да се класират, Рехагел смени плеймейкъра си с ляв защитник! Това обаче явно даде резултат. Още в 48-ата минута Йоргос Самарас направи непростим пропуск. Той се измъкна сам в наказателното поле на Аржентина. Първият му удар бе блокиран от защитник, но след това стреля по диагонала, само че не уцели вратата.

До 55-ата минута Рехагел направи още две принудителни смени. Първо Кацуранис се контузи и отстъпи мястото си на Нинис, а после и Торосидис се хвана за корема. Той бе сменен от Пацацоглу. В 57-ата минута левият бек на Аржентина Кристиян Родригес реши и той да опита късмета си. Защитникът стреля мощно от разстояние, но покрай вратата.

В 69-ата минута Меси отправи поредния си удар без успех. Той опита късмета си от пряк свободен удар, но вратаря Цорвас изби. От корнера топката стигна до непокрития Болати, който стреля мощно от 5 метра право в тялото на Цорвас. Наложи се намесата на лекарски екип, защото топката изкара въздуха на вратаря на елините.

Късметът на Аржентина проработи чак в 78-ата минута. Демикелис стреля с глава след центриране от корнер. Топката обаче срещна гърба на Милито, но падна точно на волето на Демикелис, който от 4 метра щеше да скъса мрежата - 1:0. Демикелис е вторият защитник, който вкарва за Аржентина на това световно след Хайнце. Останалите голове за Гаучосите бяха дело на Игуаин (3) и един автогол.

Аржентина продължи да атакува и пропусна още голове. Влезлият като резерва Мартин Палермо не се ориентира добре при една атака и стреля в аут. След това Лео Меси нахлу в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но топката срещна гредата. В 89-ата минута все пак гръцката стена рухна напълно. Меси се разходи пред наказателното поле между четирима и стреля силно. Вратарят Цорвас изби, но Мартин Палермо бе на място, за да вкара с добаваката - 2:0.

Палермо, който класира Аржентина за Мондиала с гол в 92-ата минута на мача с Перу за победата 2:1, вкара първия си гол в първото си участие на световно. Нападателят на Бока Хуниорс стана и най-възрастният футболист, представлявал Аржентина на световни финали (36 г. 277 дни). Палермо изпревари селекционера Марадона и стана най-възрастният голмайстор в историята на Аржентина на световни финали. В последната минута Нинис стреля мощно отдалеч, но Ромеро спаси.

Аржентина завърши група "В" с пълен актив от 9 точки. "Гаучосите" записаха 9-и пореден мач на световно първенство без загуба.

ГЪРЦИЯ - АРЖЕНТИНА 0:2

0:1 Демикелис 77
0:2 Палермо 89

Гърция: Цорвас, Винтра, Кириякос, Пападопулос, Торосидис (55 Пацацоглу), Морас, Папастатопулос, Цолис, Карагунис (46 Спиропулос), Кацуранис (54 Нинис), Самарас

Аржентина: Ромеро, Отаменди, Демикелис, Бурдисо, К. Родригес, Болати, Макси Родригес (63 Ди Мария), Верон, Меси, Агуеро (77 Пасторе), Милито (80 Палермо)