Гърция успя да спечели първите си три точки на Световно първенство, след като обърна от 0:1 до 2:1 Нигерия във втория си мач от група "В" в един изключително динамичен мач, игран на "Фрий Стейт Стедиъм" в Бломфонтейн.

След невероятното разочарование, което южните ни съседи сътвориха в първия си мач на Мондиала (0:2 срещу Южна Корея), днес те играха доста по-смислено в атака, което се дължеше и на отслабения тим на Нигерия, останал с човек по-малко в 35-ата минута.


"Супер Орлите" бяха по-активният тим в началото и поведоха в резултата в 16-та минута, но след като Каита бе изгонен, Гърция натисна мощно и изравни в 43-та минута. След почивката двата отбора показаха хубава игра, но в последната четвърт африканците сякаш отпаднаха физически и положенията пред тяхната врата се умножиха тройно.


Отново стражът Енйеама показа невероятна класа, макар и да носи вина за второто попадение на гърците. Циолис стреля от дистанция, но вратарят нямаше добра видимост и изпусна топката, след което Торосидис вкара победното попадение.




Гърците отново започнаха дефанзивно двубоя, от което "Супер Орлите" се възползваха превъзходно и натиснаха съперника. Въпреки това първата по-опасна възможност бе пред вратата на станалия митичен Енйеама. В 12-та минута Йоргос Карагунис центрира хубаво от фаул и няколко футболисти се разминаха с топката в наказателното поле.

Само четири минути след това обаче логичното се случи. По-острият тим на африканците откри резултата, макар и с огромната помощ на гръцкия вратар, който се намеси невероятно неадекватно в ситуацията. Калу Уче центрира от 36 метра и насочи топката към далечния ъгъл на вратата, няколко футболисти скочиха да я засекат, но никой не успя, а стражът Жорвас сякаш се подведе от това и реагира закъсняло.


В 35-та минута обаче дойде краят на добрата игра на нигерийците, които определено бяха с класа над съперника и можеха да спечелят. Сани Каита блъсна Василис Торосидис и посегна да го ритне с крак, като това не остана незабелязано от рефера и бранителят на Алания получи съвсем заслужен директен червен картон.


Веднага след това Ото Рехагел пусна в игра Йоргос Самарис на мястото на бранителя Сократис Папацотопулос, с което Гърция заигра с трима нападатели, а мисията бе ясна - победа.


Атакуващата формация на южните ни съседи даде мигновен резултат и в 40-та минута Салпингидис остана очи в очи с Енйеама, но уникалният вратар на Нигерия успя да блокира удара на футболиста на ПАОК.


В 43-та минута обаче извънземният страж остана безпомощен. Салпингидис бе оставен непокрит на границата на наказателното поле и стреля мощно, топката се отклони от крака на Харуна и не остави никакъв шанс за Енйеама - 1:1. Салпингидис влезе в гръцката футболна история и като първият футболист, вкарал гол за "Елините" на Мондиал.


След почивката Нигерия излезе претръпнала и започна да поглежда малко по-смело в атака, но отново контролът на топката бе на страната на гърците. В рамките на две минути двата отбора бяха на косъм да си разменят по едно попадение.


В 60-та минута голмайсторът на "елините" Теофанис Гекас остана сам срещу Енйеама, но от десет метра вратарят успя да парира удара му. Последва остра контраатака на Нигерия, при която Обаси се оказа на празна врата, но не успя да намери рамката й и пропусна най-брилянтното положение за своя отбор.


Десет минути по-късно Енйеама отново показа, че никой не може да му вкара току-така, след като при едно центриране Самарас с глава отклони топката към далечния ъгъл на вратата и по всичко личеше, че това щеше да бъде 2:1 за Гърция, но не - супер вратарят на "Супер Орлите" се протегна и успя да отрази.


В 71-та минута обаче Нигерия отново се пропука, този път фатално. При едно центриране от корнер Самарас опита да играе с топката, но получи удар в главата и остана да лежи на тревата. Играта не бе спряна и от това се възползва Циолис, който стреля топовно от границата на наказателното поле, топката прелетя между краката на бранител и се отправи към Енйеама, който обаче я изпусна в стил Робърт Грийн и притичалият наблизо Василис Торосидис вкара топката в мрежата.


В 75-ата минута резултатът можеше да стане и 3:1, но тупалката на Карагунис от 30 метра прелетя встрани от гредата, макар и изключително близо. Още в ответната атака пък Айегбени пробва същото и той за малко не сполучи.


Енйеама бе подложен на невероятен обстрел и Карагунис го тества от дистанция в 77-ата минута, но стражът успя да избие. В кръга на шегата може да се каже, че въпреки изгонването на Каита, Нигерия отново е с 11 души на терена, тъй като вратарят на "Супер Орлите" играе за двама.

До края на мача Гърция успя да удържи набезите на Нигерия. Възпитаниците на Ото Рехагел показаха стабилна защита и заслужено се поздравиха с трите точки.

Гърция - Нигерия 2:1

0:1 Уче (16)
1:1 Салпингидис (43)
2:1 Торосидис (74)

Гърция: Цорвас, Пападопулос, Винтра, Торосидис, Кирякос, Папацатопулос (37, Самарас), Цолис, Карагунис, Кацуранис, Салпингидис, Гекас

Нигерия: Енйеама, Йобо, Тайво (58, Ечиехиле), Шиту, Одиа, Каита, Харуна, Етуху, Айегбени, Одемвиге (47, Обаси), Уче