На вратарите на световното явно не им върви. Особено на тези в група "С". След като снощи куриозен гаф на Робърт Грийн от Англия подари точка на САЩ, сега подобно нещо направи Фавзи Чауши. Вратарят на Алжир пусна елементарен гол, който донесе историческа победа на Словения.

Възпитаниците на Матияш Кек победиха 1:0 Алжир с гол на Роберт Корен. Това е първи успех на Словения на голямо първенство в историята. Алжирците завършиха мача с 10 души. Нападателят на Сиена Абделкадер Джезал влезе като резерва в 58-ата минута и 16 по-късно се върна в съблекалнята, защото получи два жълти картона.

Надир Белхадж и Фавзи Чауши бяха титуляри за Алжир. Двамата получиха червени картони в последния мач на тима от Купата на африканските нации и първоначално бяха наказани за сблъсъка със Словения. В последствие ФИФА отмени санкциите. Капитан на африканците бе Антар Яхия, който взе лентата от останалия на пейката Язид Мансури. Именно Яхия прати Алжир на световното, като вкара победния гол за 1:0 над Египет.

17 от общо 23-мата играчи на Алжир са родени във Франция. Нито един от останалите участници на Мондиал 2010 няма толкова "чужденци" в състава. Алжир и Словения са двата отбора с най-неопитни футболисти в състава. Африканците имат на своя сметка общо 480 мача, а словенците - 518. От 22-мата на терена единствено вратарят на Алжир Чауши играе в първенството на своята страна.

Селекционерът на Алжир Рабах Саадан стана първият африкански треньор, извел отбор на 2 световни първенства. Той водеше Алжир и през 1986 г. Селекционерът заложи на схема с двама в атака - Матмур и Джебур. Словенците също бяха с двама напред. Зад бившия играч на Литекс Миливое Новакович действаше Златко Дедич.

Мачът започна обещаващо и още в 3-ата минута Надир Белхадж стреля от пряк свободен удар, но вратарят на словенците Ханданович изби в корнер. Това се оказа и единственият удар в първите 20 минути на срещата. Единственият реален шанс за гол преди паузата бе за Алжир. Центриране от корнер на Зиани бе засечено с глава от Халиш, но топката мина на около педя от страничната греда.

Второто полувреме също започна с приспивно темпо. И двамата треньори опитаха да променят нещо в атака. Матиаш Кек пусна Любиянкич на мястото на Дедич. За Алжир влезе Абделкадер Джезал вместо Джебур. Появяването на Джезал се оказа съдбовно за Алжир. Още не бе изминала минута, когато той си изработи жълт картон като дръпна съперник за фланелката.

В 73-ата минута Джезал направи друга глупост. Опита да спре топката с ръка в наказателното поле и съдията дебютант на световни първенства Карлос Алберто Батрес от Гватемала го изгони за втори жълт картон. С това Джезал подобри постижението на Лодейро от Уругвай, който си изкара втори жълт картон, 18 минути след като влезе резерва. На Джезал му трябваха само 16 минути.

Въпреки че останаха с 10 души, алжирците можеха да поведат. Грешка на Шулер позволи на Зиани да излезе сам срещу Ханданович, но халфът на Алжир си поведе силно топката и вратарят улови. Пропуските на алжирците бяха наказани от техния вратар Фавзи Чауши, който явно е гледал снощи изявите на Робърт Грийн от Англия. Чауши пусна левашки гол, който донесе победата на Словения.

Капитанът на европейците Роберт Корен стреля безидейно от 25 метра в далечния ъгъл. Чауши обаче не прецени добре шута и въпреки плонжа топката мина покрай ръцете му, за да спре в ъгъла - 1:0. Корен, който остана без отбор, след като Уест Бромич Албиън го освободи, вкара своя пети гол за националния тим. Докрая словенците се задоволиха да задържат топката и резултата.

Попадението на Корен донесе историческа първа победа на Словения на голям футболен форум. От предишните две участия (Евро 2000 и Мондиал 2002) словенците имаха 2 равни и 4 загуби. Благодарение на грешката на Фавзи, словенците излязоха начело в група "С" с три точки. САЩ и Англия имат по 1, а Алжир остана без точки. Следващите мачове са Словения - САЩ и Англия - Алжир.

Алжир - Словения 0:1

0:1 Корен 79

Алжир: Чауши, Бугера, Белхадж, Яхия, Халиш, Ласен, Зиани, Йебда, Кадир (81 Гедиура), Матмур (80 Саифи), Джебур (58 Джезал)

Словения: Ханданович, Цезар, Бречко, Шулер, Йокич, Корен, Кирм, Радосавлевич (87 Комац), Бирса (83 Печник), Дедичц (52 Любиянкич), Новакович