Националният отбор на България по футбол да бъде изхвърлен от квалификациите за Евро 2020. Това поиска организацията за борба с расизма в Европа официално от УЕФА. 

"Лъвовете" почти сигурно ще добият право да участват тях заради класирането си в Лигата на нациите, където завършиха като най-добрия втори отбор в нашата дивизия. 

Представителят на организацията за Източна Европа Павел Клименко разкри, че в расистките скандирания са се включили и стюарди на стадиона. "20-ина момчета си съблякоха жилетките и се включиха в скандиранията", обясни той пред английските медии, цитиран от "24 часа". Нямало обаче никакви записи на тези действия.

"Това е огромно нарушение от страна на БФС", категоричен е Клименко. Точно представители на тази организация бяха пратени от УЕФА да следят публиката по време на двубоя с Англия.

ФИФА също ще направи свое разследване на инцидента, съобщи президентът на световната централа Джани Инфантино. Според него трябва да има доживотно наказание за расизъм. Това щяло да бъде прието още на следващото заседание на управата на ФИФА.

Думите на Инфантино бяха разтълкувани като заплаха за изваждането на България от световните квалификации за първенството в Катар през 2022 г.

УЕФА вече стартира дисциплинарна процедура срещу България и Англия за евроквалификацията, съобщиха от евроцентралата.

Големият проблем на България е лошото ни досие. Само по време на тези квалификации отнесохме две наказания по член 14, който третира расизма и други дисциплинарни нарушения. Затворени бяха сектори за двубоя с Англия, такива ще има и за Чехия.

Проблемът идва от точка 4 на правилника, която гласи: Ако обстоятелствата налагат, компетентното дисциплинарно тяло може да наложи допълнителни дисциплинарни санкции на асоциацията или клуба, който е виновен, като да се играят един или повече мачове на затворени врати, намаляване на точките и/или дисквалификация от състезанието. Това със сигурност ще е нашият случай.