Бившият наставник на българския национален отбор по футбол – Димитър Димитров-Херо, коментира в предаването на „Арена спорт“ по БНТ1 възможността отново да застане начело на представителния ни тим.

В ефира на обществената телевизия специалистът заяви, че би се завърнал в националния отбор, но всичко зависи от задачите и целите пред тима, както и от условията, които от Българския футболен съюз ще му предложат.

„Ако получа предложение да поема националния отбор, ще го коментирам. Зависи какви ще са целите и задачите пред отбора, какви ще са условията за работа и какъв ще е срокът на договора. Сега не искам да коментирам спекулации“, започна Димитров.

Треньорът е на мнение, че сегашният състав на България разполага с по-голям потенциал от този, който показа в юнските мачове от третото издание на турнира Лига на нациите. Той смята, че за да се говори за българския национален отбор с уважение, „трикольорите“ трябва драстично да подобрят играта си.

„Неприятно ми е да коментирам темата за националния отбор, защото нямам предложение от БФС да пое тима и това излиза като самопредлагане за поста, а съм далеч от тази мисъл. В националния отбор нещата не са добре – това е ясно за всеки. Но все ми се струва, че този състав има доста по-голям потенциал от това, което показа в последните мачове. Неприятни резултати, неприятна игра, а за да се говори с уважение за българския национален отбор, футболистите трябва доста да подобрят играта си“, категоричен е Херо.

Димитров разкри, че с удоволствие би работил с наставника на Левски Станимир Стоилов в националния отбор, тъй като двамата имат еднаква философия за играта.

По-рано днес Стоилов заяви, че Димитър Димитров-Херо би бил подходящ кандидат за поста, но посъветва ръководството на БФС да обмислят добре решението си.

„Нямам нищо напротив да работя със Станимир Стоилов в националния отбор, без значение кой ще бъде главен треньор и кой помощник. Имал съм възможност да работя вече веднъж с него, въпреки че той тогава бе играещ помощник-треньор. И двамата имаме еднакви философии за играта, така че за мен ще бъде огромно удоволствие да работя с него“, добави гостът в „Арена спорт“.

Бившият национален селекционер изрази подкрепата си към Тодор Неделев, който пострада в автомобилна катастрофа в Тбилиси, претърпя успешна операция и вече е изписан от болницата в грузинската столица. Димитров заяви, че Неделев е нужен на българския футбол и разкри, че на няколко пъти се е опитвал да привлече национала в отбора на Лудогорец докато е бил наставник на „орлите“.

„Искам да дам увереност и кураж на Тодор Неделев. Аз лично много го харесвам като футболист и той го знае това. Когато бях наставник на Лудогорец правих доста опити да го привлека под мое треньорско ръководство. Надявам се максимално бързо да се възстанови и да се завърне на терена, защото той е нужен на българския футбол“, каза Херо.

Според него лошите терени и методиката на работа в България са основната причина младите ни таланти да не успяват да се реализират в мъжкия футбол.

„В България липсват условия за подрастващите футболисти и за представителните тимове. Може би станахме държавата с най-лошите терени в Европа. Методиката на трениране е грешна, а не на последно място и отношението на самите трениращи футбол. В последните години виждаме дисбаланс във всяко едно отношение – като ниво и като организация в българския футбол. На младите футболисти задължително трябва да им се даде възможност да участват във Втора и в Трета лига, за да се развиват“, добави Димитров.

Той заяви, че е бил на среща с кандидата за президентския пост на БФС – Димитър Бербатов, и добави, че идеите на рекордьора по голове с националната фланелка за развитието на българския футбол са му допаднали.

„Присъствах на една среща с Димитър Бербатов и екипа му, исках да видя идеите им. Действително имаше много неща, които ми се понравиха и ми харесаха“, обясни и с това завърши Димитър Димитров.

Снимка: Lap.bg