Джъд Тръмп е на път да стане едва третият левичар в историята на снукъра след Марк Уилямс и Нийл Робъртсън, който печели световното първенство. 

Прическата води на четирикратния първенец на планетата Джон Хигинс с 16-9 след третата сесия на финала в Шефийлд, която беше поделена между двамата майстори.

Днешното доиграване стартира при солиден аванс от 12-5 за Тръмп, който не позволи неговият далеч по-опитен опонент да скъси дистанцията. 

В първата партия за деня Хигинс беше на път да конструира максимум, но пропусна черната след фамозно вкарване на 15-ата червена топка с невиждан крос-дабъл за горния десен джоб. 

Шотландецът взе и следващата част, но англичанинът отвърна с три поредни фрейма, за да вземе и последния за сесията след сенчъри брейк от 104 точки, след като преди това постигна серии от 101 и 126 точки.

Последната сесия започва в 21.00 часа българско време и Тръмп се нуждае само от още два фрейма, за да грабне най-важната титла в снукъра за първи път. Той е на път да стане 11-ият играч, печелил всички турнири от Тройната корона. 

Припомняме, че Хигинс и Тръмп играха на финала на световното и през 2011 година и тогава шотландецът спечели с 18-15. Рекорден чек на стойност 500 000 паунда чака шампиона тази вечер, а за загубилия състезател остават 200 000 паунда.