Нийл Робъртсън спечели втория по престиж снукър турнир UK Championship за трети път в кариерата си, надделявайки над Джъд Тръмп с 10-9 към 3.00 часа българско време.

Машината от Мелбърн повеждаше четири пъти през първата сесия, но Прическата изравняваше и доиграването започна при 4-4. Тогава дойде ред на Робъртсън да изравнява на два пъти и да поведе със 7-6.

Двамата левичари вървяха рамо до рамо и Тръмп дръпна с 9-8 фрейма и 48 точки, но излезе от позиция и Нийл демонстрира хладнокръвие, вкарвайки мача в решителна партия. В нея всеки имаше своите шансове, а преди разчистването на цветните австралиецът имаше аванс от двайсетина точки.

Световният №1 Тръмп обаче се пребори за място на масата и започна разчистване, но пропусна розовата топка. Именно тя се оказа мачболът за Робъртсън, който е реализира и падна изтощен на стола си.

Нийл печели 200 000 паунда от наградния фонд, докато за англичанинът останаха 80 000 паунда. Робъртсън е едва шестият състезател, който печели UK Championship поне три пъти, изкачвайки се до второто място в ранглистата.