Бившият президент на ИААФ (сега Световната атлетика) Ламин Диак призна пред съда в Париж, че е прикривал положителните допинг проби на руски лекоатлети по време на президентството си в името на “финансово здраве на Световната атлетика”.

В понеделник във френската столица започна делото за корупция срещу 87-годишния сенегалец, който бе начело на Световната атлетика от 1999 до 2015 година и бе една от най-влиятелните фигури в световния спорт. Според френската прокуратура Диак е изградил “корупционна мрежа” по време на управлението си и е взел 3,45 милиона евро под формата на подкупи, за да прикрива положителни допинг проби на атлети.

По време на показанията си днес Диак не отрече, че го е правил, но изтъкна друга мотивация за действията си. “Правих го основно заради финансовото здраве на ИААФ. Трябва да пазя финансовото здраве на ИААФ и бях готов да правя компромиси в името на това”, обясни Диак. Той допълни, че е взел решението да отложи наказанията на 23 руски лекоатлети, за да не загуби Световната атлетика спонсорство на мощни руски компании, като държавната банка ВТБ и телевизията РТР.

От показанията му днес стана ясно, че някои от руските атлети, чиито положителни допинг проби са били прикрити, са спечелили медали по време на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато всъщност е трябвало да изтърпяват наказание. Диак обаче отрече обвиненията, че е взел подкуп в размер на 1,5 милиона долара от руски източници, с които да подпомогне финансово успешната кампания за президент на Сенегал на своя приближен Маки Сал, в замяна на прикриването на положителните проби на руските атлети.

Ако бъде намерен за виновен, Диак може да бъде осъден на 10 години затвор. /БГНЕС