Тази вечер ще се изиграе 17-ият финал за Купата на България, който ще противопостави София на Пловдив. 

Ако се съди по предишните сблъсъци, победителят изглежда предопределен. До момента столичани нямат загубен финал срещу съперник от града на тепетата, пише "Тема Спорт".

Противопоставянето започва през 1940-а, когато несъществуващият вече ФК13 побеждава с 2:1 Локомотив (Пловдив). Само две години по-късно и Левски отказва "черно-белите". 

През 1947-а и 1956-а "сините" правят същото и с Ботев (Пловдив). През 1948-а софийският Локомотив се оказва по-мощен от пловдивския, а същото се повтаря и през 1982-а. Спартак (Пловдив) сърба попарата и на "червени" (1955 г.) и на "сини" (1959 г.).

Преди 60 години Септември (София) печели единствения си трофей за сметка на "черно-белите". След това идва ред на Славия да се порадва на купата - в два поредни сезона "белите" са черни за Ботев.

През 70-те години на миналия век има само един подобен финал, в който на "Герена" се радват, а на "Лаута" тъгуват. А през 90-те крилата на "канарчетата" са подрязани последователно от Левски, ЦСКА и Локомотив (София). 

Като цяло 5 софийски тима - ФК 13, Левски, ЦСКА, Септември (София) и Славия, вдигат трофея, докато пловдивските Локо, Ботев и Спартак остават с пръст в уста.

Днес за първи път "армейците" и "черно-белите" ще си оспорват трофея в директна връзка. Какво ли ще предложат на феновете? 3 от финалите между София и Пловдив са били решавани след продължения, 1 е бил прекратяван, никога не е имало дузпи.