Гърция сензационно победи Русия с 1:0 в трети мач от група "А" на Евро 2012, който се игра на националния стадион във Варшава и се класира напред вместо тима на Дик Адвокаат.

Руснаците имаха смазващо превъзходство над своя опонент през първата част, но секунди преди почивката се оказаха в ролята на догонващи след попадението на Карагунис.

След почивката Русия така и не успя да стигне до необходимият изравнителен гол, а Гърция можеше да вкара още едно попадение, но Карагунис удари напречната греда.

Така Гърция събра актив от 4 точки и се класира на четвъртфиналите на турнира за сметка на Русия, която също има 4 точки, но напуска надпреварата заради негативния баланс в директния сблъсък между двата тима.

Чехия завърши на първо място в групата с актив от 6 точки, съдомакинът Полша събра едва две точки на сметката си и зае последното четвърто място.



Срещата започна с бърза атака на руснаците, но вратарят на гръцкия тим внимаваше и улови кълбото. След това Салпингидис се оказа в положение на засада при първата атака на своя тим.

Още в петата минута Костас Кацуранис шутира от воле след центриране от корнер, но Малафеев изби кълбото пред футболист на противника. Символичните домакините продължиха да атакуват и бяха по-активният отбор в началните минути.

Последва бърза контраатака на Русия и Аршавин нанесе удар, но Торозидис го затвори, а след това Сифакис успя да се намеси и изби удара на руснака. Секунди след това Алан Дзагоев не успя да "хване" кълбото от движение и стреля на десетина метра над вратата.

В 13-тата минута Кержаков опита доста ефектен удар от ждроб, отправяйки истински снаряд от 20 метра - кълбото обаче профуча на педя от левия страничен стълб на Сифакис, който извади късмет в ситуацията. После Юрий Жирков проби по лявото крило, но спечели само корнер за своите.

Груба грешка на гърците в центъра на терена даде възможност на Дзагоев да напредне и вместо да потърси Аршавин вляво, младият футболист шутира егоистично по земя, пропилявайки отлична възможност за откриване на резултата.

Малко след това дойде и редът на Роман Широков да опита късмета си, но той не бе настроил мерника си в двата поредни удара по посока гръцката врата.

Малко преди да изтече половин час игра от началото на срещата Андрей Аршавин премина по десния фланг и опита хитър пас към Кержаков, който обаче закъсня и не успя да играе с топката в наказателното поле на опонента. Неточният шут на Денис Глушаков само потвърди превъзходството на руснаците, които обаче не можеха да разбият бетона на Гърция.

Десетина минути преди почивката свиреп удар на Глушаков бе отклонен от футболист на съперника, а при последвалото изпълнение на ъгловия удар Юрий Жирков отправи много силен изстрел с десния крак, при който топката прелетя над вратата.

В края на първото полувреме многоходова атака на руснаците завърши със зверски изстрел на Роман Широков, който срещна тялото на гръцки футболист в наказателното поле на "елините".

В добавеното време на първата част много груба грешка на Жирков даде възможност на Карагунис да напредне по десния фланг след изпълнение на странично хвърляне и лидерът на гърците отправи плътен диагонален удар, с който изненадващо откри резултата.

Статистиката на почивката бе повече от категорична за игровото превъзходство на Русия. Момчетата на Дик Адвокаат бяха отправили цели 10 изстрела срещу само два на своя съперник, който обаче имаше аванс в резултата, макар да владееше топката в 40% от първите 45 минути.


О, музо, възпей тоя футболен гняв на Славей Таслаков, който се изправи срещу всички футболни божества и с играта си доказа, че и обикновен човек може да победи непобедимите. С bet365.com, на това европейско, играчът си ти.


Русия започна по-активно и второто полувреме, но първият удар след подновяването на играта отправи Йоргос Самарас, който шутира неточно по земя след хубав 35-метров индивидуален пробив. След това Широков шутира над гръцката врата с левия крак.

Десетина минути след паузата Игор Денисов напредна към границата на наказателното поле на Гърция и отправи страховит удар с левия крак, но топката мина покрай целта.

После Торозидис осъществи чудесен финт по десния фланг и центрира прострелно по земя към Гекас, но Анюков изчисти в последния възможен момент, предотвратявайки сигурен гол за Гърция.

В 70-тата минута гредата спаси Сборная. Костас Кацуранис изпълни перфектен пряк свободен удар с левия крак и кълбото се отби в сглобката на вратата на Малафеев, който изобщо не реагира в ситуацията.

Четвърт час преди края на мача Игор Денисов реши да опита силен удар от дистанция, но Сифакис бе застанал на мястото си и парира топовния изстрел на руснака.

В последните минути на срещата южните ни съседи бяха отлично подредени в защита и без проблеми успяваха да неутрализират набезите на уплашените руснаци, които вече бяха наясно, че при загуба почти сигурно напускат турнира. Неточен удар на Павлюченко само промени статистиката на мача.

В 84-тата минута Андрей Аршавин сложи топката на главата на Алан Дзагоев, който се пребори с бранител в наказателното поле на Гърция и отправи удар, но топката мина на сантиметри от гредата. В последната минута на редовното време Широков отправи много слаб удар с глава. В добавеното време Дзагоев изпрати снаряд далеч от целта.

Русия завърши срещата с 62% владеене на топката и цели 20 удара, за сметка на петте изстрела за гърците. Трябва обаче да отбележим, че само четири от ударите на руснаците бяха точни....

Гърция - Русия  1:0

1:0
  Карагунис - 45'

Гърция:  Сифакис, Сократис, Торозидис, Пападопулос, Цавелас, Маниатис, Карагунис (Макос - 67'), Кацуранис, Салпингидис (Нинис - 83'), Самарас, Гекас (Холебас - 64')

Русия:
  Малафеев, Анюков (Исмаилов - 81'), Игнашевич, Жирков, Березутски, Широков, Денисов, Дзагоев, Глушаков (Погребняк - 72'), Аршавин, Кержаков (Павлюченко - 46')