Ще остане ли Томас Тухел треньор на Борусия Дортмунд и през следващия сезон? По всичко личи, че раздялата между специалиста и клуба е въпрос на време.

За това говори и липсата на каквито и да е изказвания от специалиста на официалната страница на Борусия в интернет часове след равенството 1:1 с Аугсбург. Нещо, което се случва за първи път от лятото на 2015 година насам, когато той пое отбора. Едва четири часа след края на мача в страницата на рурци беше качено видео с пресконференцията на Томас, а негови коментари за срещата все пак се появиха като новина на страницата на клуба половин час по-късно.

Както е известно, Тухел влезе в медийна престрелка с изпълнителния директор Ханс-Йоахим Вацке. Въпреки усмивките между двамата на тренировъчното игрище тези дни, отношенията им са влошени и съвместната им работа е пред края си.

Ето какво каза треньорът на "жълто-черните" след мача днес, цитиран от германските медии:

"Имахме притежание на топката и доста спечелени единоборства. Също така постигнахме добър процент точни пасове. Изиграхме доста добър мач, но през първото полувреме имахме проблеми със създаването на чисти положения. Допуснахме две грешки в защита и те ни вкараха един гол. Въпреки това реагирахме бързо и изравнихме", започна Тухел.

"През второто полувреме се защитавахме изключително внимателно и атакувахме добре. Създадохме доста положения и можехме да решим нещата в наша полза. За съжаление нашето представяне не беше възнаградено. Срещу Вердер трябва да спечелим в последния кръг. Но ситуацията ни щеше да бъде подобна и при победа днес. Не ми се влизаше в мача с Вердер с мисълта, че ще ни стигне и точката. затова предпочитам настоящата ситуация. Остават ни два финала до края на сезона. Във важните мачове показахме силни игри през този сезон. Оставам оптимист."

"Юлиан Вайгъл ми каза веднага, че е чул пукане на крака. Диагнозата потвърди опасенията ни, той ще отсъства няколко месеца. Като играч в центъра на терена той е много важен за нас. С него на терена топката достига до адресата си с половин или една секунда по-бързо. Не можем да компенсираме напълно загубата му. Ще бъде трудно, но трябва да намерим решение за оставащите два мача."

"Когато гледам отбора ми да играе така, както в Аугсбург, аз се чувствам добре. Тренирахме добре през седмицата и свежестта в играта ни се завърна. Това се потвърди днес. Фокусът ни е насочен към двата мача до края на сезона. Всичко друго ще го коментираме след края на кампанията".

Тухел беше попитан от испански журналист дали говори испански език и какво значи за него това, че го спрягат за нов треньор на Барселона: "Говоря езика свободно. Не зная нищо по въпроса за Барселона и затова това не значи нищо".