Борусия Дортмунд осъществи една от изненадите на сезона часове преди дербито с Байерн Мюнхен, връщайки на работа в клуба легендата си Матиас Замер.

Носителят на Златната топка се завръща в клуба след 14 години отсъствие, в голяма част от които беше в доста хладни отношения с изпълнителния директор Ханс-Йоахим Вацке.

Както е известно, Замер дори работеше като спортен директор в Байерн Мюнхен от 2012 до 2016 година. Сега обаче Вацке го прибра обратно в Дортмунд, като ролята на Матиас ще бъде съветник на ръководството. Преподписалият наскоро своя договор Михаел Цорк остава единствен спортен директор.

"Ние имахме нужда от човек като Матиас с неговите умения за анализи, неговата отдаденост, неговата идентификация и неговият поглед отвън", обясни Вацке пред WAZ. Шефът на вестфалци е останал впечатлен от работата на Замер като експерт на Евроспорт, правейки задълбочени коментира и върху ситуацията на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Замер ще продължава да живее в Мюнхен и няма да участва в ежедневната работа на Борусия. Той ще излага своето мнение по важни въпроси (като трансфери и треньорски назначения) пред Вацке и Цорк, но няма да има тежката дума.

"Бързо усетих, че Матиас изпитва много по-голям афинитет към Борусия повече, отколкото мнозина си мислят. В Байерн той имаше по-доминираща роля, отколкото ние си мислехме. Чух от няколко футболисти колко важен е бил той за отбора. Матиас е свеж полъх, човек с висока компетенция. Очаквам неудобна, но изпълнена с откровеност дискусионна култура", допълни Вацке.

Замер стана шампион на Германия с Дортмунд три пъти - като футболист през 1995 и 1996 година, както и като треньор през 2002 година. През 1997 година Матиас беше един от лидерите на терена при триумфа в Шампионската лига, който засега е единствен в историята на "жълто-черните".