Борусия Дортмунд срази Байер Леверкузен с 4:0 в двубой от четвъртия кръг на германската Бундеслига и временно излезе на върха.

Началото на срещата на стадион "Сигнал Идуна Парк" беше доста мудно, но към средата на първата част домакините натиснаха и Пако Алкасер откри резултата с хубав удар от въздуха. 

Така той вкарва във всеки кръг през сезона и едва вторият футболист на Борусия с подобно постижение след Пиер-Емерик Обамеянг.

След почивката "аспирините" бяха близо до изравняването, но вместо това инкасираха второ попадение, дело на Марко Ройс. Към края домакините вкара още два гола, реализирани от Рафаел Герейро и отново на Ройс.

Борусия Дортмунд събра 9 точки и изпревари лидера Рб Лайпциг по голова разлика. Байер Леверкузен записва първа загуба за сезона и остава със седем точки.


Двата тима се вкопчиха в здрава тактическа битка още от самото начало и дълго време не можеха да създадат нито едно интересно положение. Гостите се защитаваха спокойно и на моменти дори разиграваха хладнокръвно в собствената си половина, което видимо изнервяше зрителите по трибуните. 

Ациите на "жълто-черните" изглеждаха доста нервни и лишени от креативност, което довеждаше и до тяхното бързо накъсване. В средата на първата част Байер застраши пазената от Бюрки врата, но тупалката на Карим Белараби профуча покрай левия страничен стълб.

В 24-ата минута се стигна и до първата опасна ситуация, при която Лукас Храдецки спаси гостуващия отбор с невероятно двойно спасяване срещу Марко Ройс и доскорошния си съотборник Юлиан Брандт. 

Четири минути след това обаче Пако Алкасер показа как се прави и стана вторият играч в историята на Борусия Дортмунд, който вкарва във всеки един от първите четири кръга на сезона. Испанецът получи великолепно центриране от Ашраф Хакими и вкара от въздуха с левия крак.

Малко по-късно се стигна до невероятен карамбол пред вратата на "аспирините". Джонатан Та си спря топката с ръка в пеналта, но съдийската бригада подмина ситуацията. Пако Алкасер опита да вкара отблизо, но Храдецки се намеси, а след това получи помощ и от напречната греда.

Веднага след почивката Белараби направи голям пропуск за гостите и те бяха наказани още при следващата атака на Борусия. Джейдън Санчо напредна отдясно и пусна назад, където Алкасер направи лъжливо движение и Марко Ройс удвои аванса на вестфалци.

В средата на второто полувреме Кай Хаверц можеше да върне Байер в играта, но Роман Бюрки спаси диагоналния шут на младока с крак.

Интригата приключи в 83-ата минута, в която Рафаел Герейро направи аванса на Борусия класически след ново включване на Санчо по фланга.

Имаше време за още едно попадение и то падна в последната минута на редовното време. Якоб Бруун Ларсен получи от Торган Азар и без да покаже егоизъм чукна за Марко Ройс. Капитанът на Дортмунд нямаше какво друго да стори, освен да намери опразнената врата.

Борусия Дортмунд - Байер Леверкузен 4:0

1:0 Пако Алкасер - 28'
2:0 Марко Ройс - 50'
3:0 Рафаел Герейро - 83'
4:0 Марко Ройс - 90'