Трансферът на Юлиан Вайгъл от Борусия Дортмунд в Бенфика за едва 20 милиона евро със сигурност е изненадващ и за мнозина е стъпало надолу в развитието на обещаващия полузащитник.

Любопитното е, че "летящият германец" беше свързван с Манчестър Сити и ПСЖ. Двата клуба имат практически неограничени бюджети и бяха готови да платят на Дортмунд исканата сума.

Само преди година Вайгъл беше готов да отиде в ПСЖ, който е воден от Томас Тухел. Именно Тухел наложи "Юле" като твърд титуляр в Борусия и халфът беше един от любимите му ученици.

Уволнението на Тухел през лятото на 2017 година постави 24-годишния футболист в неизгодна позиция и той все по-често търкаше пейката. Затова и появилият се интерес от ПСЖ и Сити не беше изненада за никого.

Още докато беше  треньор на Байерн Мюнхен, мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола беше похвалил сърцатия полузащитник и се очакваше, че Борусия ще приеме офертата на манчестърци. До трансфер обаче не се стигна.

Формата на Вайгъл постоянно спадаше и през последните месеци той по-често беше използван като защитник, отколкото на обичайния си пост като опорен халф.

Германецът често допускаше грешки, които не бяха характерни за играта му при бурното му навлизане в професионалния футболист с екипа на Борусия. Той не е играл за Бундестима от 2017 година насам и Бенфика по-скоро е неговият спасителен бряг. Където да играе редовно като халф (!) и отново да попадне в полезрението на големите "акули" на пазара.