Към януари 2020 г. Ерлинг Халанд е най-добрият млад нападател в света заради умението си да комбинира физическа сила, бързина и избор на позиция.

Почти невъзможно е да играете срещу него: при директен двубой той има възможността да се измъкне, а ако се опитате да задържите норвежеца със зонова защита, той неизбежно ще намери слабото място в нея. Хеттрикът му в дебюта му за Борусия Дортмунд срещу Аугсбург (5:3) в рамките на 20 минути ни остави безмълвни.

Обикновено Халанд се открива или в дълбочина, между линиите, или между централните и крайните защитници. А в момента, когато започне спринтът, той вече е в по-добра позиция от противника си.

Това води до факта, че 19-годишният тийнейджър отбелязва огромен брой от головете си практически без съпротива, което само укрепва вярата в себе си. Тази вяра от своя страна му позволява да влиза в серии от два или три гола. Ако Ерлинг полети, тогава нищо не може да го спре.

Мачът срещу Аугсбург бе шестият през този сезон за нападателя, в който той вкара хеттрик. Ето как се случи това.

19 юли 2019 г., Купа на Австрия, Пандорф – Залцбург (1:7), хеттрик за 56 минути
Първи гол: в 34-ата минута, с левия крак, с първото си докосване.
Втори гол: в 73-ата минута, с левия крак, с първото си докосване.
Трети гол: в 90-ата минута, с левия крак, с първото докосване.

Това е единственият случай, когато Ерлинг се нуждаеше от дузпа (в 34-ата минута), за да запише хеттрик. Норвежецът отправи 9 точни удара към вратата на селското отборче, а начинът на отбелязване на головете е на път да се превърне в запазената му марка – всичките попадения са след единственото му докосване на топката. Дори в онези епизоди, когато Халанд може да обработи кълбото с допълнително докосване, той предпочита да стреля в движение, доверявайки се на точността си.

10 август 2019 г., Бундеслига, Залцбург - Волфсбергер (5:2), хеттрик за 66 минути
Първи гол: 23-ата минута, с ляв крак, с първо докосване.
Втори гол: 65-ата минута, с ляв крак, с второ докосване.
Трети гол: 89-ата минута, с ляв крак, с първо докосване.

Има и един друг показателен факт: в мачовете, в които Халанд вкарва много, той се отличава и с доста работа в дефанзивен план, отнемайки доста топки. В мача срещу Волфсбергер талантът вкара на празна врата, в другите случаи излизаше един на един. Едновременно с това той отне 5 топки – негов личен рекорд на сезона.

14 септември 2019 г., Бундеслига, Залцбург - Хартберг (7:2), хеттрик за 48 минути
Първи гол: 52-ата минута, с ляв крак, с четвърто докосване.
Втори гол: 86-ата минута, с ляв крак, с първо докосване.
Трети гол: 90-ата минута, с ляв крак, с второ докосване.

Друга запазена марка: Халанд редовно отбелязва в последните минути на полувремената. Той притежава физическа подготовка, на която би завидял бикът от емблемата на Залцбург, също и концентрация, неособено типична за 19-годишен усмихнат младеж. Когато Ерлинг придобие самочувствие, просто не може да бъде спрян. Той вкара на Хартберг дори от паднал на терена.

17 септември 2019 г., Шампионска лига, Залцбург – Генк (6:2), хеттрик за 43 минути
Първи гол: 2-ра минута, с десен крак, с първо докосване.
Втори гол: 34-ата минута, с ляв крак, с второ докосване.
Трети гол: 45-ата минута, с десен крак, с първо докосване.

Втори хеттрик за три дни? Да, лесно е. Нещо повече – това бе дебютът му Шампионската лига и цяла Европа разбра, че се е появила нова звезда. А когато преди началото на второто полувреме норвежецът беше показан на големия екран и стадионът зажужа от възхищение, младежът не можа да сдържи широката си (и вече маркова!) усмивка.

10 ноември 2019 г., Бундеслига, Волфсбергер - Залцбург (0:3), хеттрик за 84 минути
Първи гол: 4-ата минута, с ляв крак, с първо докосване.
Втори гол: 76-ата минута, с десен крак, с първо докосване.
Трети гол: 88-ата минута, с десен крак, с първо докосване.

Отново всички резултатни удари с първото докосване, отново голове в края. Но поразително бе първото му попадение - удивително е как огромният норвежец успява да хипнотизира защитата на противника и редовно се озовава на три метра от най-близкия защитник. И след това също използва рикошета от него, за да се разпише!

18 януари 2019 г., Първа Бундеслига, Аугсбург – Борусия Дортмунд (3:5), хеттрик за 20 минути
Халанд триумфално нахлу от австрийската в германската Бундеслига, като едновременно демонстрира, че Дортмунд има нужда от чиста деветка. Ерлинг прекара само около половин час на терена, като обезпечи резултата през това време (при появата му в 56-ата минута жълто-черните губеха с 1:3). Норвежецът подаде едва два пъти, като на практика не участва в изграждането на играта. Липсата на креативност обаче минава на заден план на фона на убийствената му ефективност. Във футболната столица на Рур норвежецът е обречен да се превърне в суперзвезда.

 

Юрген Коерс, вестник "Рур Нахрихтен"
Превод на вестник "Тема спорт"