Бившият норвежки национал Ян Фьортофт смята, че неговият сънародник Ерлинг Халанд е взел правилното решение да откаже на Манчестър Юнайтед и Ювентус заради Борусия Дортмунд.

Снайперистът прави истински фурор след трансфера си от Залцбург, забивайки цели 8 гола в едва 4 мача за Борусия, при това влизайки като резерва в три случая.

"Неговият баща винаги е казвал, че трябва да се направи разликата между отбор, който иска един футболист и клуб, който се нуждае от даден футболист. За семейство Халанд развитието винаги е било най-важно и това много ми харесва", заяви Фьортофт пред BBC Radio 5.

"Ерлинг е в клуб, където да се развива. Разбира се, че ще играе някой ден в Англия, той е роден там, но в момента най-доброто място за него е Дортмунд. А и Борусия не е просто клуб, който развива млади таланти. Този отбор играе пред 81 000 души всеки мач на свой терен, участват в Шампионската лига и превръща талантите в големи звезди."

"Ерлинг можеше да отиде в Ювентус или Манчестър Юнайтед, но избра Борусия. 19-годишен вкарва хеттрик в дебюта си... Хубаво е на следващата сутрин да се събудиш в Дортмунд, а не в Манчестър или Торино. Това е добре за прогреса и кариерата му. Футболна кариера е като образованието. Първо минаваш през училище, а после - колеж. Сега той е в най-добрия възможен колеж", добави бившият национал.