За Ерлинг Халанд вече знаят всички. Но в Норвегия вече набира скорост ново голово чудо. Става въпрос за 17-годишния братовчед на Халанд - Алберт Брот Тьоланд. Приликата помежду им е поразителна, не само на външен вид, но и като развитие на кариерата им.

Както и Халанд, така и Тьоланд играе като централен нападател. Подобно на братовчед си започва в "Брюне", където нанизва 64 гола в 37 мача за младежите на клуба. Продължаваме със сравненията. Ерлинг дебютира при мъжете на 15 годишна възраст, а Алберт в 16. И следвайки траекторията на Халанд преминава в "Молде" през 2020 г. Преди това в периода 2017-2019 година нанизва 64 гола за младежите на "Брюне". Днес той продължава да се движи в същото темпо, като за 9 срещи в дубъла на "Молде", вече има 7 попадения.

„В краткосрочен план искам да стигна до националния отбор моята възрастова група и да пробия в първия тим на "Молде", а в дългосрочен да свържа живота си с футбола“, коментира Тьоланд в интервю за вестник „Jærbladet“. „Сравненията с Ерлинг? Естествено, че е комплимент за мен. Това, което прави той вдъхновява всеки ден. Поговорих с него преди да премина в "Молде". Каза ми, че това е идеалното място, за да развия качествата си“, допълва братовчедът на Халанд, цитиран от "Монитор".