Още по темата

 

През последните седмици във футболните среди у нас има само една тема - ще фалира ли ЦСКА, ще се обедини ли с Литекс, в коя група ще играе.

Още по темата

 

Феновете на "червените" дори призоваха за помощ от държавата и БФС за спасението на любимия тим.

Още по темата

 

Трябва ли обаче държавата и Изпълкома на БФС да помагат на закъсалия гранд? По темата в "Сблъсък" се дуелират репортерите на Dnes.bg Александър Попов и Красимир Ангелов.

ЦСКА с нищо не е повече от останалите

Александър Попов, Dnes.bg

Защо държавата и БФС да помагат на ЦСКА? Те нещо различно ли са от един професионален частен футболен клуб? И те ли трябва да станат национална кауза? Може би нямаше да има нищо лошо, ако го бяха правили и в минали години и за други отбори. Защото ЦСКА не е първият клуб, който е изправен пред фалит. Така беше и с Ботев Пловдив, така беше и с Пирин Благоевград.

Ясно е, че на управляващите футбола ни ще им припари под задниците, ако ЦСКА изхвърчи от А група. Ясно е, че на телевизиите, които излъчват мачове, също няма да им е особено приятно. Защото ще търпят загуби.

Според разпоредбите на УЕФА, държавата няма право да се меси в делата на футболния съюз. Иначе следват санкции за целия ни футбол и евротурнирите ще ги гледаме през крив макарон. Според документите на БФС пък няма как да стане сливане между ЦСКА и Литекс, който е най-актуалният вариант в момента. Но сме свикнали, че у нас всеки закон има вратички и оптни адвокати винаги ще ги отворят.

Оказва се, че държавата трябва да помага на един футболен клуб, за да не може да си вземе едни милиони. И ако не ни пука за хазната, поне трябва да ни запука за конкретни хора, с имена, които ще останат без 5, 10 или 15 заплати.

За феновете е важно да го има ЦСКА, но е странното, че са готови на всичко за единия лиценз. Глазгоу Рейнджър не остана без публика в долните дивизии. Ботев Пловдив също мина през подобен ад, но във В група се радваше на посещаемост колкото Левски и ЦСКА.

Ако сега Изпълкомът на БФС се наведе трябва да бъде готов да се навежда и занапред. Защото половината отбори са на това дередже. Днес е ЦСКА, утре ще е Левски, Берое вече мина по този път. А всъщност защо никой не говори за Локомотив София?

"Червените" заслужават нов шанс

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Драмата с ЦСКА продължава с пълна сила, като вероятно нейният финален акорд ще бъде само след броени дни. Изпълкомът на БФС ще трябва окончателно да реши съдбата на „армейците“ и столичния Локомотив, които са пред сериозната угроза да не играят в А група догодина.

В дните преди финалното решение все повече хора си задават въпроса „Трябва ли БФС и държавата да помогнат на ЦСКА?“ И сериозният отговор е един – да, трябва! Защото ЦСКА е име в родния футбол и няма как 31-кратните шампиони на България просто да бъдат натирени в небитието, без да се направи всичко възможно за тяхното спасение.

Разбира се, тук трябва да уточним нещо важно – това трябва да стане само, ако бъде намерено подходящото законово решение. Защото никой не бива да бъде поставян извън закона, но пък както знаем, в закона винаги се намират вратички. А опитни и добри адвокати има не малко.

Вече няколко от членовете на изпълкома, начело с един от най-влиятелните там – Кирил Домусчиев, признаха, че в случай, че футболният съюз и ЦСКА намерят законово решение, което да няма никакви проблеми за да се реализира, те ще го подкрепят. И това е абсолютно нормално. Защото какво ще бъде А група без ЦСКА, ако ще и само за 1-2 години? Едва ли на някой му се мисли!

Вероятно и държавата може да направи нещо за спасението на армейците. Всъщност, в последните години правителството показа, че е доста ангажирано със спорта и прави много за неговото оптимално съществуване в тези тежки времена. Държавата опита да помогне на много отбори, така че защо да няма помощ и за ЦСКА? Може да има, но тя трябва да е дойде, докато все още не е късно!

Важен е и Вашият глас в сблъсъка