Дълго време Тодор Неделев беше смятан за един от най-големите таланти в българския футбол. Халфът от село Белозем набързо се превърна в сензация - млад, кльощав и срамежлив, той правеше чудеса на терена. Успехите не му тежаха, напротив - биеше сам съперниците на Ботев както в "Б" група, така и след това в елита. Тодор и още няколко момчета от Литекс накараха българския футбол отново да се гордее и мечтае.

Хората повярваха, че щом 20-годишният Неделев може, значи и други ще успеят. Сравненията със Стоичков летяха от всички страни, а след силните му игри Тошко принуди и цяла Европа да говори за него. На опашка в "Коматево" се наредиха много силни отбори, за да привлекат таланта в своите редици. Френски, италиански, английски и австрийски тимове пратиха своите хора под тепетата с една задача - да доведат звездата на Ботев.

След много мъки и уговорки за подписа на Неделев се пребори Майнц. Немците се бръкнаха с почти 2,5 млн. евро, за да вземат нашенеца. Неделев подписа предварителен договор, в който имаше няколко условия, за да може да облече екипа на Майнц.

От немския клуб искаха Тошко моментално да почне да учи техния език. Остана тайна дали талантът от Белозем ходи на уроци. Всъщност остана покрито, докато не му се наложи да се присъедини към новите си съотборници. Тогава треньорът на Майнц Томас Тухел няколко пъти обяви пред медиите, че Неделев не е готов за игра, защото комуникацията му е трудна. Вместо обаче Тошко да наблегне над учебниците, той реши да мине метър. 

Мислеше си, че щом е добър с топката в краката, всичко ще се нареди. Така става в България, но не и в големите европейски първенства. В първия си сезон Неделев записа само 16 минути за Майнц. И това, пак да кажем, се случва на един от най-големите ни таланти във футбола. Момчето, на което вещаеха бляскава кариера по европейските терени.

Причините Тодор Неделев да не успее в Майнц 05 не са една и две. Тук става въпрос за комплекс от много грешни стъпки. Скромният Тошко тръгна от поляните в Белозем, извървя дълъг, но много каменист и стръмен път, за да стигне до Германия. Бе взет от покойния вече Андрей Павлов да рита в неговата школа Ботев 2002. Фамилия Павлови прие Тошко като свое дете - отиват на море - той е с тях, отиват на ски - той пак е до тях.

Освен това развиват и футболния му талант. В един момент школата се обединява с тази на Ботев и Неделев облича екипа на "жълто-черния" клуб. След като отива в Пловдив, започва да дружи с други хора и да обръща все повече внимание на страничните неща.

Вкарва голове за Ботев, а вечерта в дискотеките празнува с красавиците. Гърлите също виждат в Тошко от Белозем плячка. Млад, талантлив и известен младеж, който има потенциал да играе в чужбина. Спрягат го с различни пловдивски момичета - кои наистина, кои не точно. Но явно и на него му харесва да е ухажван, да е център на вниманието. Вместо да стои в Германия и да тренира здраво, за да заиграе в Майнц, Тошко се прибира при всеки удобен случай. За да се види с дружките си и да излезе на дискотека, за да забърше поредното момиче.

Изпълненията в леглото не те правят по-добър футболист, но явно това нашият Неделев не го е разбрал. Затова след двегодишни мъки в Немско крилото се завърна в любимия Ботев. Феновете, на които той все още е любимец, го приеха много добре. Казваме "все още", защото мненията за крилото вече се различават, а щом има спорове, значи нещо не е както трябва. В играта на Неделев липсва скорост, липсва техниката, липсва финесът, с които той пленяваше всички. Всъщност липсва истинският Тодор Неделев, когото преди две години изпратихме да си дири късмета зад граница

В последния мач на Ботев срещу Левски Тодор беше неузнаваем. Слаб, по-слаб, Тошко. Без идея как да се развият атаките на отбора му, а от него се чака едва ли не да ги носи на гръб. Лошите прогнози са, че ако Неделев продължава така, няма да се завърне в Майнц. Ще отиде само още веднъж до Немско, за да прекрати контракта си. Ама сигурно и от Ботев няма да го искат. Или пък от уважение ще го вземат да порита още някоя година. След това?

Ако Тодор продължава така да върви надолу, на 26 години ще е приключил с футбола и ще се завърне в Белозем, за да копа градинката. Не че е лошо да отгледаш домати и картофи, но на него му е рано за това. Тодор Неделев все още е един от най-големите таланти и има шанс да изплува. Всичко е в главата му, а докато там са дискотеките и момичетата, ще стои под вода. И звездата ще ръждяса до развалина.

Коментар на "7 дни спорт"