Милан спечели първия си трофей от 5 години. В навечерието на Коледа росонерите направиха най-добрия подарък за тифозите си, след като надделяха над Ювентус с 5:4 след дузпи (1:1 след продължения) в спора за Суперкупата на Италия. Сцената на действието бе катарската столица Доха, на почти 4800 км югоизточно от Милано. А трофеят е под №29 спечелен в ерата на Силвио Берлускони. Той все още е собственик на клуба, докато не бъде финализирана сделката с китайците на 3 март 2017 г.

Последният трофей, спечелен от Милан, бе същата тази Суперкупа, а триумфът бе още по на Изток – в Пекин. На 6 август 2011 г. росонерите победиха с 2:1 Интер пред 70 000 на „Птичето гнездо” в лебедовата песен на състав, в който бяха играчи като Тиаго Силва, Алесандро Неста, Дженаро Гатузо, Кларенс Зеедорф, Робиньо и Златан Ибрахимович. Треньор бе Масимилиано Алегри, който след 2,5 г. позорно ще бъде уволнен, за да започне да пише славни страници с Ювентус, преди бившият му тим да го приземи преди Бъдни вечер.

Свързващо звено между онзи Милан и днешния са двамата бекове – Иняцио Абате и Матия де Шилио. За гранда настъпиха тежки времена на криза - финансова и на идентичността. Смениха се треньори и играчи и дъното бе изкопано, след като най-успешният италиански клуб на международната сцена стигна дотам да гледа евротурнирите по телевизията. На този фон назначението на Винченцо Монтела бе прието като поредния експеримент на треньор еднодневка. Грешка! Без гръмки трансфери бившият нападател с прозвището Самолетчето успя да сглоби отбор, който в момента е 5-и, но на 2 т. от третия Наполи и с мач по-малко! А в рамките на 2 месеца направи немислимото, нанасяйки два удара на тоталния доминатор Ювентус, след като го подчини с 1:0 на „Сан Сиро” на 22 октомври в Серия А!

Чудеса стават във футбола, но зад тях се крият обективни и прозаични неща, като тренировки, подход, максимално и точно използване на наличния потенциал. Монтела се справи прекрасно и успя да даде верния курс на червено-черния самолет. И парчетата от пъзела се наредиха идеално, но само за тези, които не знаят какво се случва на „Миланело”. Посветените бяха малцина, след като Винченцо максимално ограничи достъпа дори за близки и мениджъри на футболистите. В резултат един приличен централен защитник като Габриел Палета, с 3 участия за скуадра адзура, се превърна в стълб в отбраната. 30-годишният натурализиран аржентинец стана идеалният партньор на Алесио Романьоли, около когото 21-годишната надежда израства. 17-годишиният вратар Джиджо Донарума бе наложен от предишния треньор Синиша Михайлович и продължава да трупа опит. Ако при дузпите срещу Юве ударът на Марио Манджукич в гредата е късмет, то не така стои спасеният шут на Пауло Дибала, отворил вратата към успеха.

Контузията на капитана Рикардо Монтоливо бе компенсирана от Мануел Локатели. Рискът с 18-годишния халф се оправда, а голът, който вкара през октомври на Ювентус, дълго ще се помни. Магията на Монтела не свърши дотук. От периферен играч, обявен за ненужен в Ливърпул, той превърна Сусо в незаменим. 23-годишният испанец в момента е в стихията си. Сусо има 5 гола (за 5 месеца под наем в Дженоа вкара рекордните 6 в кариерата си), а асистенциите му са 6! В Доха Сусо подаде и на Джакомо Бонавентура за 1:1. За отписан играч, дошъл без пари – никак не е зле...

При Монтела се разви и Бонавентура. Джакомо е все по-универсален по левия фланг, справяйки се в дефанзивен и офанзивен план, а е и отличен изпълнител на статични положения. Видна е и трансформацията у Марио Пашалич (21 г.). Халфът, собственост на Челси без участие за сините, бе на път да се превърне в поредния изгубен талант, разкарван под наем в Елче и Монако. 186-сантиметровият дългуч е доказателство, че в Хърватска и школата на Хайдук работи, а не само тази на Динамо Загреб. За играч с едва 7 участия (5 като титуляр) в Серия А и един отбелязан гол (при 2:1 срещу Кротоне) Пашалич демонстрира хладнокръвие, вкарвайки решаващата дузпа срещу Ювентус. „Исках да бие третата, но в крайна сметка, след като говорих с играчите, реших да е последен”, призна Монтела, чиято интуиция не го подведе. А и цялостното представяне на Марио в Доха бе позитивно – стабилен и полезен в средата на терена.

Днешният Милан е все по-малко зависим от Бака. Класата на Карлос е безспорна (18 гола миналия сезон, 6 през този), но всеки отбор става уязвим, когато разчита на един футболист. За сегашния възход принос има и колумбиецът, но не и основен. Защото, когато на Бака не му върже, на сцената излиза Мбайе Нианг. Или пък Джанлука Лападула. А Милан все повече заприличва на отбор. Сериозни трансфери през януари не се очакват, но Монтела доказа, че може да се справи в криза. А стартовата единайсеторка на Милан е с най-ниската средна възраст в Серия А. Другият важен извод от Доха е, че италианците, които започнаха, са 8 на 5 в полза на росонерите. Така бе разбит митът за Ювентус като за най-силния и най-италианския тим. Очертаващият се край на ерата Берлускони прибави 29-ото отличие към богатата колекция, но с положените основи светло бъдеще очаква Милан, отварящ китайската страница в историята си.

Юлиян Димитров, "Тема спорт"