Надпреварата за титлата във Висшата лига не е особено емоционална, тъй като Ливърпул е поставил двете си ръце на трофея и остава само капитанът Джордан Хендерсън да вдигне купата над главата си. Зашеметяващият възход на Шефилд Юнайтед обаче ни осигурява второстепенна сюжетна линия, която е на път да се превърне в историята на сезона.

До края остават само 12 мача, а остриетата с едно око гледат дори към Топ 4, защото изостават само на 2 точки от Челси. Това е, меко казано, страхотно постижение за новак в най-трудната лига в света. Въпреки изключително скромния си бюджет момчетата на Крис Уайлдър продължават да впечатляват специалистите и си заслужиха доста похвали заради своя дух на непримиримост.

Като всеки новак, който иска да остане в елита, Шефилд трябва да притежава увереност, че винаги може да постигне добър резултат, без значение срещу кого се изправя. Точно това вдъхна Уайлдър на своите играчи. Остриетата никога не се предават, а поредното доказателство бе в неделя, когато тимът стигна до обрат с 2:1 над Борнемът. През януари пък Шефилд взе заслужена точка при визитата си на Арсенал отново в края на мача.

Всъщност на „Емирейтс“ дисциплината в защита и безмилостността в атака създадоха доста проблеми на топчиите. Това всъщност доказва успеха им през целия сезон. Отборът използва умна система с трима централни защитници от 2016-а насам, а тя продължава да върши чудеса. Когато Уайлдър вкара формацията в действие, тимът се намираше в Лига 1 и беше взел само точка от 4-те си двубоя.

Шефилд обаче никога не погледна назад и последваха две промоции за три сезона. Когато топката не е в тяхно владение, остриетата уплътняват средната зона и упражняват силен натиск, който принуждава съперника да изритва топката. А тримата централни бранители нямат абсолютни никакви проблеми във въздушните двубои.

Когато коженото кълбо е в тяхно владение, Уайлдър иновативно позволява на един от крайните си централни защитници да се впуска в атака. След това бековете заемат традиционните позиции на крило, а полузащитата служи като укрепление.

Статистическите данни потвърждават категорично, че тактиките на 52-годишния специалист берат плодове и се нареждат сред най-добрите дори в европейския елит. Всеки играч на терена знае каква е работата му. Тимът е инкасирал само 24 гола в 26 срещи, което е второто най-добро постижение във Висшата лига след Ливърпул. От всички вратари Дийн Хендерсън има най-много сухи мрежи – 9 (б.р. – Ливърпул е с повече, но те са поделени между Адриан и Алисон). Целият отбор обаче му помага – съперниците са отправили общо 87 точни удара към вратата на Шефилд – на четвърто място в английския елит.

Крис Башъм, Джон Игън и Джак О‘Конъл осигуряват изключително силен гръбнак в сърцето на отбраната, а дори отбори като Ливърпул и Ман Сити се затрудняват да го преодолеят. Тяхното четене на играта е неразделна част от успеха на остриетата.

Преди зимната пауза тимът на Уайлдър, със защитния триумвират в основата му, спечели 617 въздушни двубоя досега през този сезон – вторият по големина в лигата.

Преди започването на този кръг, който ще се проточи цели 2 седмици, остриетата са пресекли невероятните 294 паса и имат 268 успешно отнети топки само в 25 мача, което ги класира съответно на трето и шесто място във Висшата лига. Всичко това идва, за да подчертае безмилостната ефективност в стремежа Шефилд за първи път в своята история да се класира за евротурнирите. Остриетата може и да не са най-голямата наслада за окото, но те познават отлично своя план за игра и се придържат здраво към оръжията си.

Ключов компонент от философията на Уайлдър, както беше споменато по-горе, е да позволява на крайните си централни защитници – О‘Конъл или Башъм, да се втурват напред, а това от своя страна дава възможност на бековете – Балдок и Стивънс, да бомбардират противниковото наказателно поле с центрирания. Шефилд са направили общо 389 през кампанията. По-специално Стивънс се наслаждава на свободата отляво, след като е създал 27 възможности за гол в елита досега. До изминалия уикенд само 4 защитници – Александър-Арнолд (65), Люка Дин (55), Анди Робъртсън (32) и Сезас Аспиликуета (28) имаха повече.

Възпитаниците на Уайлдър буквално летят в небето, особено като се има предвид, че са новаци в лигата. Те се противопоставиха на шансовете, след като за първи път от 2007-а гордо могат да се нарекат елитен отбор.

Остриетата, които изразходваха 43 млн. паунда за 10 играчи през лятото, не проявиха никакви признаци на страх, без значение от съперниците и коефициентите в надпреварата за евроизлаз. Сезонът не се развива според очакванията за обичайните заподозрени като Арсенал, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. А до края на кампанията има още 4 по-тежки опонента – червените дяволи, шпорите, Челси и Лестър. Така че има реална възможност момчетата на Уайлдър да се натъкнат на нещо специално. Макар Лига Европа да остава най-добрата им възможност, зона Шампионска лига все още не е извън уравнението.

Шефилд е в страната на мечтите и не е изключено още дълго време да притеснява по-утвърдените имена на Острова. Ливърпул може и да е на път за рекордна титла, но когато дойде краят на сезона, остриетата най-вероятно ще се присъединят към мърсисайдци в учебниците по история.

 

Материал на вестник "Тема спорт"