Роден на 22 юни 1996 г., Родри ще повярва този четвъртък, че не сънува, когато духне свещите. За полузащитника завърши един невероятен сезон, в който изигра 65 мача и бе на терена 5276 минути. Спечели требъл с Манчестър Сити, а в Ротердам сложи черешката на тортата с Лигата на нациите. Нещата не спират дотук. Родри вкара единствения гол на финала в Истанбул срещу Интер (1:0) и бе избран за MVP в мача и за цялата кампания в Шампионската лига. Мадридчанинът реализира и своята дузпа срещу Хърватска и също бе избран за №1 в Лигата на нациите.

Родри вече спокойно може да си купи костюм, защото по всичко личи, че ще бъде определен и за Играч на годината на УЕФА. Така ще се превърне във втория испанец след Андрес Иниеста, който получи признанието през 2012 г.

Триумфалният му сезон на клубно и национално ниво, индивидуалното му израстване и решаващи изяви срещу отбори от ранга на Байерн, Реал Мадрид, Интер, Италия и Хърватска го правят и един от големите фаворити за „Златната топка“. Лионел Меси с неговите седем отличия също ще се включи в надпреварата след спечелването на Световната купа, но лошият сезон на ПСЖ в Шампионската лига го наказва, а преминаването в Интер Маями може да го извади от фокуса. Родри пък може да има съперници в собствения си отбор, след като Ерлинг Холанд направи страхотна кампания в Сити.

Испанският футбол не е печелил „Златната топка“ от 1960 г. , когато тя бе в ръцете на Луис СуаресМирамонтес, който също така беше два пъти втори и веднъж трети. Амансио беше трети през 1964-а, а Емилио Бутрагеньо също завърши на подиума през 1986 и 1987 г. Раул беше втори през 2001 г. в битка с Майкъл Оуен. Фернандо Торес беше трети през 2008-а,а също и Шави през 2009-а, 2010-а и 2011-а. Иниеста бе втори през 2010 г. и трети през 2012 г.

Сега почти неочаквано може да е моментът на Родри. „Би било страхотно, невероятно“,призна полузащитникът в събота, докато още не бе докоснал славата и в Лигата на нациите. И това му помага малко повече в надпреварата за най-престижното от индивидуалните отличия, които футболът предлага.

Гигантската фигура на Родри се готви на бавен огън. Израснал в академията на Атлетико Мадрид, където прекарва пет години, младежът решава да отиде във Виляреал. Там става елитен играч и се завръща при дюшекчиите. Интелигентен, с уникален позиционен усет, Родри имаше нужда да подобри малко скоростта си на действие и го направи през годините. Перфекционист, той също имал късмета да работи със Светата троица от треньори в лицето на Диего Симеоне, Луис Енрике и Пеп Гуардиола. Най-накрая е готов да направи скока. От метроном и уверен играч до звезда от световна класа. Родри е новият лидер на националния отбор на Испания и това не подлежи на съмнение. Пътуването му е невероятно и то продължава.

Хуан ХИМЕНЕС, АS, превод на в-к Тема спорт