Саудитска Арабия се очерта като основен играч през изминалото лято, но европейските клубове определено обраха заглавията при привличането на футболисти. Въпреки че елитните клубове притежават значителна финансова мощ – особено тези от Висшата лига, които са способни да плащат огромни трансферни суми, редица големи европейски отбори се насочиха предимно към привличането на играчи със свободен трансфер или под наем. Ситуацията създаде маса от различни стратегии и ако последните сезони ни научиха на нещо, то е, че пръскането на пари никога не е гаранция за успех. Goal.com, цитиран от Тема спорт, подреди Топ 10 на най-добрите трансфери за изминалата година, като прави уточнението, че головата машина на Щутгарт Серу Гираси беше и през миналия сезон в тима, но под наем и затова не е в класацията.

  • ГУЛИЕЛМО ВИКАРИО ОТ ЕМПОЛИ В ТОТНЪМ, 17,2 МЛН. ПАУНДА

Тъй като много от техните съперници във Висшата лига инвестираха слабо във вратарския пост, Тотнъм ще е доволен, че открадна Викарио от Емполи през юни. Докато Андре Онана от Ман Юнайтед, Давид Рая от Арсенал и Роберт Санчес от Челси привлякоха заглавията по грешни причини през последните месеци, италианецът се справя брилянтно под рамката на шпорите. Всеки, който е обръщал внимание на кариерата на 27-годишния страж през последните сезони, няма да бъде изненадан от това колко добре се справя в Англия. Жозе Моуриньо го описа като „най-добрия вратар в света“ в края на миналата кампания. Като се има предвид това, изненадващо е, че повече клубове се опитаха да го привлекат през изминалото лято.

  • ДЖЕЙМС МАДИСЪН ОТ ЛЕСТЪР В ТОТНЪМ, 40 МЛН. ПАУНДА

Викарио не е единственото интелигентно попълнение, което Тотнъм направи през лятото. След шоковото изпадане на Лестър от Висшата лига, Мадисън беше на пазара и скоро стана ясно, че шпорите ще си осигурят услугите му. Той се вписа идеално в новия стил на Анге Постекоглу, поемайки творческата мантия от напусналия Хари Кейн и въплъщавайки трудолюбивия стил на австралиеца. Мадисън се отчете с 3 гола и 5 асистенции в първите си 11 мача във ВЛ, но контузия спря прогреса му. Връщането му в игра възможно най-скоро ще бъде жизненоважно, ако Тотнъм иска да си осигури място в Топ 4.

  • ИСКО, БЕТИС, СВ. ТРАНСФЕР

В един тревожен шестмесечен период изглеждаше, че кариерата на Иско на най-високо ниво може да бъде към своя край. След ожесточено напускане по средата на сезона на Севиля трансферът на бившия играч на Реал Мадрид в Унион Берлин се провали през януари 2023-а. След това никой клуб не го потърси до лятото, когато Бетис го взе със свободен трансфер. Това се оказа страхотно решение и за двете страни, като Иско има водеща роля в тима на Мануел Пелегрини. Той почти не пропуска минути в Ла Лига, а андалусийци се борят за Топ 6. Иско действа като главен съзидател в средата на терена, трупайки награди за Играч на мача и отново играейки с усмивка на лицето.

  • ДЕКЛАН РАЙС ОТ УЕСТ ХЕМ В АРСЕНАЛ, 100 МЛН. ПАУНДА

Историята показва, че харченето на големи суми за една звезда не е най-интелигентната стратегия за набиране на персонал. Това лято обаче няколко футболисти се противопоставиха на тази тенденция. Един от тях е Райс, който вече има трансформиращ ефект в Арсенал. Топчиите се пребориха с конкуренцията на Ман Сити, за да вземат капитана на Уест Хем през лятото, и тяхната упоритост се отплаща. Английският национал доминира в средата на терена, но освен това се отчете с някои жизненоважни голове. Да, Деклан Райс беше скъп, но феновете на топчиите едва ли могат да искат повече от него на този етап.

  • САВИНЬООТ ТРОА В ЖИРОНА, ПОД НАЕМ

Историята на Савиньо е уникално съвременна. Той е играчът с най-висок профил в Европа, който в момента има договор не с един отбор, а с група от собственици на няколко клуба. Водеща роля в City Football Group, разбира се, има Ман Сити. Но тяхната разпръсната мрежа от контрол се простира по целия свят – от Италия и Испания до Австралия и САЩ. Два клуба, в които имат дялове, са Троа и Жирона. И именно тази връзка подхрани една от най-интересните истории през този сезон. Каталунците се борят за титлата в Испания, а Савиньо, който е под наем от втородивизионния френски Троа, е техният ключов играч. Бразилският тийнейджър се оказа невъзможен за опазване от противниковите защити и въпреки че историята му далеч не е приказка, от чисто футболна гледна точка Жирона беше много умен, за да си осигури подписа му.

  • АЛЕКС ГРИМАЛДО ЛЕВЕРКУЗЕН, СВ. ТРАНСФЕР

Има няколко гледки в съвременния футбол, които са по-приятни от атакуващ бек в разцвета на силите си. Феновете на Леверкузен получиха изобилие от това, откакто Шаби Алонсо пое юздите. Левият бек Грималдо и колегата му отдясно Джереми Фримпонг осигуриха купища вълнения в Германия. Испанецът регистрира 7 гола и 5 асистенции в първите 12 мача на своя отбор в Бундеслигата, а аспирините все още водят в класирането. Той също така даде своя принос в Лига Европа, където Леверкузен спечели и шестте си двубоя. Грималдо посочи, че е готов да се завърне в Барселона – клуба, в който започна кариерата си, в някакъв момент в бъдеще. И ако той продължава да показва тези свои качества, много скоро може да отиде в по-голям клуб. Най-впечатляващото е, че Леверкузен го привлече със свободен трансфер, след като договорът му с Бенфика изтече.

  • ВИКТОР БОНИФЕЙС ОТ СЕН ЖИЛОА В ЛЕВЕРКУЗЕН, 17,3 МЛН. ПАУНДА

Да се наблюдава Леверкузен на Шаби Алонсо е страхотно забавление, а начело на тяхната атакуваща заплаха е нигериецът Виктор Бонифейс. 22-годишният нападател има потенциал на играч от световна класа, действа брилянтно с гръб към вратата, а освен това има клиничен завършващ удар. Бързата му адаптация към живота в Бундеслигата беше изненадваща, като се има предвид, че той отбеляза само 9 гола за Сен Жилоа в Белгия през миналия сезон, а преди това не беше машина за попадения и в Бодьо/Глимт. Леверкузен без съмнение ще усети липсата му сега, тъй като той ще участва в Купата на африканските нации.

  • МАРКЪС ТЮРАМ, ИНТЕР, СВ. ТРАНСФЕР

Тюрам напусна Борусия Мьонхенгладбах през лятото след 4 продуктивни сезона, а Интер не се поколеба да го привлече със свободен трансфер. Дори най-оптимистичните фенове на нерадзурите не биха предвидили, че французинът ще има толкова голямо влияние в началото на кариерата си в Италия. В първите си 16 двубоя в Серия А Тюрам има 7 гола и 9 асистенции. Това е доказателство колко добре той се вписва в системата на Симоне Индзаги, а французинът вече има брилянтно партньорство с капитана Лаутаро Мартинес. Тюрам има 5 асистенции към аржентинеца, като бройката определено ще нарасне до края на кампанията.

  • ХАРИ КЕЙН, ОТ ТОТНЪМ В БАЙЕРН, 88,6 МЛН. ПАУНДА

Лесно е да погледнем всички отбелязани от него голове – 21 в 15 мача от Бундеслигата, и да заключим, че Кейн е обречен да бъде грандиозен успех в Байерн. Преди летния си трансфер в Мюнхен капитанът на Трите лъва никога не беше излизал извън зоната си на комфорт и сякаш беше предопределен да остане в Тотнъм през цялата си кариера. Това, че Хари е толкова доминиращ в ново първенство, говори за неговия талант, който може би не винаги е бил оценяван подобаващо. Статистиката му е просто безумна. 21 гола в 15 мача плюс още 5 асистенции в Бундеслигата. Добавете към това 7 попадения в Шампионска лига и вероятно ви е трудно да повярвате как Кейн не е на първо място в тази своеобразна класация…

  • ДЖУД БЕЛИНГАМ, ОТ БОРУСИЯ Д В РЕАЛ М, 88 МЛН. ПАУНДА

Причината Кейн да не е първи е един много специален 20-годишен младеж от Стаурбридж. Годините на интензивни спекулации най-после приключиха през изминалото лято, когато сензацията на Борусия Дортмунд Джуд Белингам подписа с Реал Мадрид. Младокът пристигна в Испания с огромен натиск върху крехките си рамене, но той успя да надмине всички очаквания. Англичанинът буквално разтърси „Бернабеу“ и създаде конвейер от емблематични моменти, отбелязвайки 5 гола в първите си 5 мача в Ла Лига. Няколко седмици по-късно Джуд поведе съотборниците си до успех в Ел Класико, вкарвайки 2 попадения. Освен това в Шампионска лига Белингам записа гол или асистенция във всяка една от 6-те срещи на кралете. А въздействието му се простира отвъд терена. С него Ла Лига е почти толкова гледаема и продаваема, колкото по времето на Лео Меси и Роналдо. След това идва неговото емблематично празнуване на попаденията, което беше имитирано от огромен брой спортни звезди по целия свят. Всъщност по-добре забравете, че Джуд е най-доброто попълнение през годината. Белингам спокойно може да бъде обявен за най-добрия трансфер на десетилетието, ако продължи по този начин!

Мат О‘КОНЪР, GOAL.COM