Наполи – Ювентус, финал за Купата на Италия, ст.: "Олимпико", Рим, начало: 22.00 часа наше време

Вероятни състави: 

Наполи: Мерет, Руи, Кулибали, Максимович, Ди Лоренцо, Руиз, Деме, Зиелински, Кайехон, Инсиние, Мертенс Контузени: Манолас, Малкуит Наказан: Оспина Треньор: Дженаро Гатузо

Ювентус: Буфон, Данило, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Пянич, Матюиди, Бентанкур, Коста, Роналдо, Дибала Контузени: Киелини, Рамзи, Игуаин Наказани: няма Треньор: Маурицио Сари

Прогноза на Gol.bg:

Тази вечер ще се реши първият трофей за сезона в Италия. На финал за Купата на страната се изправят Наполи и хегемона на Ботуша Ювентус.

На 1/2-финалите южняците се справиха с Интер. Те измъкнаха 1:1 на реванша на "Сан Паоло" преди дни и след победа с 1:0 на "Джузепе Меаца" преди прекъсването на футбола заради пандемията от коронавирус, стигнаха до решаващия сблъсък.

Юве пък срещна трудности срещу спящия гигант Милан крачка преди финала. На "Сан Сиро" през зимата шампионите измъкнаха 1:1 след гол на Кристиано Роналдо от спорна дузпа в 90-ата минута. Реваншът в Торино, който се игра в петък, мина изцяло под диктовката на "Старата госпожа", но завърши 0:0. Петкратният носител на Златната топка изпусна от бялата точка, но това не се оказа решаващо и Юве продължи с повече голове на чужд терен.

Тази вечер Дженаро Гатузо няма да може да разчита на титулярния си вратар Давид Оспина, който е наказан. Мястото му ще заеме Алекс Мерет. Аут са още Костас Манолас и Кевин Малкуит. За Юве няма да играят капитанът Джорджо Киелини, Аарън Рамзи и Гонсало Игуаин.

Това ще е втори финал за Гатузо за Купата на Италия в треньорската му кариера. Първият е от 2018 година, когато беше начело на Милан и съперник отново беше Юве. "Бианконерите" взеха трофея след категоричното 4:0. Иначе Наполи и Ювентус имат общо 29 финала в турнира: 10 за южняците, с 5 победи и 19 за торинци, с 13 победи. Но едва за втори път те ще се изправят един срещу друг в пряка битка за златните медали. Единственият такъв случай е от 2012 г., когато "партенопеици" се наложиха с 2:0. Те спечелиха и последния си мач срещу "черно-белите" – 2:1 на "Сан Паоло" през зимата, с което прекъснаха серията си от 3 поредни загуби от Юве.

Сега е ясно, че продължения няма да има, за да се избегнат допълнителни 30 минути заради дългата пауза. Така при равенство ще се премине директно към дузпи. И нашата прогноза е, че ще се стигне именно до подобна развръзка, където може да се случи всичко, но все пак ще заложим на шампионския манталитет на Юве.

Прогноза: Наполи – Ювентус 1:1, 4:5 след дузпи