Бразилия отново показа неубедителна игра, но този път не бе подпомогната от съдията и завърши 0:0 срещу Мексико във втори мач от Група А на световното първенство.

Селесао имаше преимущество през първото полувреме, но Неймар и Паулиньо пропуснаха единствените две положения за гол.

След почивката Мексико наложи натиск и подложи на истински обстрел вратата на Бразилия с множество топовни удари от дистанция, но нито един не попадна в очертанията на целта.

След средата на второто полувреме Бразилия се събуди и също започна да атакува и мачът стана много динамичен. Така домакините стигнаха до две много добри положения за гол, но вратарят на Мексико Гийермо Очоа направи невероятни спасявания след удари от упор на Неймар и Тиаго Силва.

Така двата тима добавиха по една точка и остават начело в класирането с по 4 точки. В третите си мачове Бразилия играе с Камерун, а Мексико срещу Хърватия.


 


В състава на Бразилия Луис Фелипе Сколари бе извършил само една смяна спрямо състава от първия мач. На мястото на контузения Хълк като титуляр започна Луис Густаво. Мигел Ерера пък бе пуснал абсолютно същите 11 играчи, които победиха Камерун с 1:0.
 
Първите минути бяха сравнително равностойни, като Мексико на два пъти отправи центрирания в наказателното поле на Бразилия.  Постепенно Селесао взе инициативата и пренесе играта в половината на съперника, но без да създава кой знае какви опасности.

Първата ситуация бе в 13-та минута, когато удар на Фред от десетина метра бе блокиран, а след това Марсело от аутлинията пробва да поднесе назад към Паулиньо, но топката дойде неудобна за халфа и той не можа да я засече добре.

Мексико бе принуден да се прибере пред вратата си и сравнително рядко организираше атаки. При една такава Ектор Ерера нанесе опасен удар от 25 метра, който бе избит с върха на пръстите от Жулио Сезар.

В 26-та минута бе най-опасното положение в мача. Даниел Алвеш центрира точно към Неймар в наказателното поле и той засече добре с глава, топката се насочи до страничната греда, но Очоа се хвърли и направи страхотно спасяване с една ръка.

Десетина минути по-късно Фред засече с глава след центриране от корнер, но не особено опасно и право в ръцете на вратаря.

Мексико продължи да залага на удари от далеч и Васкес прати опасно топката на около половин метър встрани от вратата.

В предпоследната минута на полувремето Бразилия стигна до второто си чисто положение за гол. След центриране от фаул Тиаго Силва елегантно свали топката с гърди и тя дойде към непокрития пред вратата Паулиньо. Той стреля от само пет метра разстояние, но Очоа бе излязъл да скъси ъгъла и топката се удари в тялото му.

На почивката Сколари извърши една смяна и пусна в игра Бернард на мястото на Рамирес. И младият играч на Шахтьор почти веднага се прояви, след като бе изведен по крилото и навлезе в наказателното поле, но след това опитът му да обърне към Неймар на втората греда бе пресечен.

След това обаче при липсата на Рамирес Мекскико взе инициативата и пренесе играта в половината на Бразилия. Правеше впечатление, че "Ацтеките" опитваха да завършват всяка своя атака с удар, независимо от дистанцията до вратата.

Така един след друг топовни удари пробваха Агилар, Гуардадо, Дос Сантос, Ерера и отново Гуардадо. Нито един от ударите не попадна в очертанията на вратата, но на два пъти Жулио Сезар имаше късмет топката да профучи покрай гредата.

В 63-та минута Неймар имаше възможност да стреля от пряк свободен удар и прати топката добре над стената, но тя мина покрай страничната греда.

Постепенно Бразилия се събуди от дрямката, която я беше обзела след почивката и вдигна оборотите. В 69-та минута домакините имаха чисто голово положение, след като Неймар получи центриране на втората греда, спря си топката на гърди и стреля от 7-8 метра дистанция, но Очоа се оказа на правилната позиция и направи решително спасяване.

Четвърт час преди края в игра за Мексико се появи Чичарито на мястото на Пералта и съживи позагубилата острота атака на Мексико.  При една ситуация той финтира Тиаго Силва пред наказателното поле и можеше да се озове на чиста стрелкова позиция, но бе фаулиран. Защитникът получи само жълт картон, а прекият свободен удар бе пропилян.

Пет минути преди края правещият уникален мач Очоа сложи черешката на тортата с невероятно спасяване. След центриране от фаул на Неймар топката дойде до непокрития на само три метра пред вратата Тиаго Силва, който засече остро с глава, но Очоа с уникален рефлекс изби с една ръка.

В 88-та минута Марсело се пробва да изработи дузпа, подобна на тази в мача срещу Хърватия.Той добре финтира съперник в наказателното поле и се отскубваше от него, но Хименес сложи леко ръка на рамото му и Марсело веднага се свлече на земята. Съдията Джуйнет Чакър обаче не се върза и не отсъди нарушение.

До края Мексико пробва на още два пъти удари от дистанция, но първо Гуардадо прати топката на сантиметри над напречната греда, а след това удар на Хименес бе спасен решително от Жулио Сезар.

 

Бразилия - Мексико 0:0

Бразилия: Жулио Сезар, Дани Алвеш, Тиаго Силва, Давид Луис, Марсело, Луис Густаво, Паулиньо, Рамирес (46 Бернард), Оскар (84 Вилиан), Фред (68 Жо), Неймар

Мексико: Очоа, Родригес, Маркес, Лаюн, Морено, Гуардадо, Агилар, Ерера (76 Марко Фабиан), Васкес, Дос Сантос (84 Раул Хименес), Пералта (74 Хавиер Ернандес)