Колумбия успя да надвие Гърция с 3:0 в първия мач и за двата тима от Мондиала. Те се изправиха един срещу друг в Бело Хоризонте, в среща от Група "С" на турнира.

Първото попадение падна в 5-ата минута и бе дело на защитника Пабло Армеро, като това е и най-бързият гол на колумбийците на световни финали.

Теофило Гутиерес удвои в 58-ата минута, а Хамес Родригес оформи крайния резултат в 92-ата минута.

"Елините" демонстрираха добра тактическа грамотност по време на самата среща, но не успяха да изненадат противника с постепенните си атаки. Те стигнаха обаче до греда чрез Гекас през второто полувреме, като това бе и първата греда на Гърция, на световни финали.

Интересен факт е, че Гърция допуска първа попадения във всичките си седем мача на световни финали до момента. 

Южноамериканците бяха по-добри в атакуващ план и като цяло успехът им бе заслужен.

След тази среща Колумбия има 3 точки и оглавява класирането в групата. Следващият мач на южноамериканците е срещу Кот Д'Ивоар на 19-и юни, докато Гърция ще срещне Япония ден по-късно.
 



Срещата започна по много агресивен начин за колумбийците, които натиснаха своя противник още от първата минута.

Резултатът от това не закъсня и в 5-ата минута южноамериканците стигнаха до попадение с което откриха резултата.

След пробив отдясно на Куадрадо, топката бе насочена към точката на дузпата, където Армеро засече кълбото в долния десен ъгъл на противниковата врата, като в ситуацията имаше и рикошет в гръцки футболист.

"Елините" имаха прекрасен шанс да стигнат до изравнителен гол само две минути след това, но Коне от перфектна позиция, от няколко метра, прати топката в аут.

Постепенно темпото на игра се поуспокои, като в 11-ата минута Холебас отправи силен удар от фаул, но топката срещна стената.

Няколко минути след това Гутиерес и Ибарбо комбинираха в наказателното поле на Гърция, но вторият се засуети и не успя да отправи удар. Секунди след това пък Хамес стреля от дистанция, но стражът на гърците улови топката безпроблемно.

В следващите минути гърците опитаха да изненадат противника с постепенни атаки, но те не затрудниха колумбийската отбрана. 

В 26-ата минута Ибарбо направи много хубав пробив след грешка на противников играч, но топката му бе отнета в наказателното поле на противника и не се стигна до опасно положение.

Две минути след това гърците изпуснаха страхотен шанс, след като удар с глава на Торосидис след центриране на Холебас мина на сантиметри покрай страничната греда.

Коне и Самарас отправиха удари към противниковата врата, но шутът на първия бе доста нескопосан, а на втория бе уловен без проблем от Оспина.

Колумбия обаче имаше доста добър шанс да удвои преднината си в 38-ата минута. Хамес обаче от близката греда не успя да насочи добре топката и волето му мина високо над вратата.

В самия край на полувремето Гърция имаше супер щанс да стигне до изравнителен гол. Коне отправи снаряд от границата на наказателното поле, но Оспина по фантастичен начин изби топката.

Второто полувреме започна с великолепен пробив на Самарас, който падна в наказателното поле след леко съприкосновение с Армеро, но нямаше отсъдена дузпа в ситуацията съвсем логично.

Няколко минути след подновяването на играта Хамес отправи много хубав удар от дистанция, но стражът на гърците изби топката. 

В 58-ата минута Колумбия се доближи на косъм от крайния успех, след като Теофило Гутиерес вкара за 2:0.

Хамес центрира от корнер, а Агилар изпревари двама гръцки бранители и отклони топката към далечната греда, където неговият съотборник подложи крак и вкара топката в опразнения ъгъл.

Няколко минути след това гърците имаха уникален шанс да намалят и да се върнат в мача, но Гекас нацели напречната греда, след като засече с глава топката, след центриране на Торосидис. 

В следващите минути постепенно темпото на игра поспадна и не се стигаше до добри голови шансове. До края на мача и двата отбора създадоха добри атаки. Колумбия все пак стигна до още един гол в 92-ата минута чрез Хамес, който бе намерен с пета от Куадрадо и от точката на дузпата отправи техничен удар по земя, който влетя в долния ляв ъгъл на вратата.

КОЛУМБИЯ - ГЪРЦИЯ 3:0
1:0 Армеро 5'
2:0 Гутиерес 58'
3:0 Хамес 92'

КОЛУМБИЯ: Оспина, Сапата, Йепес, Армеро (73 - Ариас), Сунига, Санчес, Агилар (68 - Мехиа), Хамес, Куадрадо, Гутиерес (75 - Мартинес), Ибарбо 

ГЪРЦИЯ: Карнезис, Торосидис, Маниатис, Манолас, Коне (80 - Kaрагунис), Папастатопулос, Холебас, Кацуранис, Самарас, Салпингидис (56 - Фетфацидис), Гекас (65 - Митроглу)

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА МЕЖДУ КОЛУМБИЯ И ГЪРЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК