Подобно на ураган, който постепенно се превръща в обикновена тропическа буря, Колумбия превърна от "невъзможна" в "трудна" мисията по спечелването на световната титла. Следващият съперник е Бразилия, но "лос Кафетерос" вярват. И имат основание. Защото в редиците им е звездата на мондиала, най-добрият реализатор, голямото откритие: Хамес Родригес. Той и Куадрадо разрязват противниците, те са шперцът, с който селекционерът Пекерман отключва съперниковите отбрани.

Наричайте го "Хамес", както правят съотборниците му или пък "Джеймс" според английското произношение на името му – той няма да се засегне, защото преди това световно първенство още не беше сред иконите на съвременния футбол, един от футболистите, на които искат да приличат децата.

В "Туитър" се въртят снимки на Хамес с Кристиано Роналдо. И в социалната мрежа вече се появиха иронични коментари като например "Хамес родригес позира със свой фен".

Шегата на страна, колумбиецът и Кристиано си приличат що се касае до вниманието към външността и до маниакалната работа на тренировки. При това дори след като заби един от шедьоврите на турнира, Родригес не си позволи да се рее в облаците.

Сред петте гола, отбелязани от него на турнира, е и прекрасното попадение срещу Япония след един финт, който изкара от равновесие горкия Йошида, доста запалянковци по трибуните и дори Леброн Джеймс (негов ВИП почитател) на канапето му в Маями.

Неслучайно колумбиецът бе избран за №1 в груповата фаза. Но той гледа само напред. Сочи към небето след всеки гол, танцува заедно с лудите си съотборници, а после тръгва на лов за нови бисери.

Междувременно цената му на трансферния пазар расте. Монако го купи миналото лято срещу 45 млн. евро и сключи с него договор до 2018 г., но в момента Хамес струва още повече.

В Европа го докара Порто (че кой друг) от аржентинския Банфийлд. После Драконите го продадоха на монегаските и така колумбиецът стана най-скъпата покупка в историята на френския футбол, както и втората най-скъпа продажба в историята на португалския (след бразилеца Хълк, който срещу Чили пропусна дузпа).

В княжеството под ръководството на Клаудио Раниери Родригес невинаги беше на висота. Той стартира бавно, остана няколко пъти на пейката и в крайна сметка приключи сезона с 10 гола. Това е нищо, като се има предвид, че на световното има 5 само в 4 мача.

Хамес започна да блести, след като Фалкао се контузи и на него се падна да бъде лидер на монегаските. На практика така той се подготви за ролята си в националния тим, където също се наложи да компенсира отсъствието на голямата звезда на тима.

А Колумбия може да не е чак толкова "кул" като Монако, но все пак е една хубава тропическа буря, която скоро ще връхлети Бразилия.

Андреа Скянки, "Гадзета дело Спорт"