Коста Рика - Гърция, осминафинален мач от световното първенство. Стадион "Арена Пернамбуко",  начало 23.00 часа.

 

КОСТА РИКА

Вратари: Кейлър Навас, Патрик Пембертън, Даниел Камбронеро
Защитници: Джони Акоста, Джанкарло Гонсалес, Майкъл Уманя, Оскар Дуарте, Хейнер Мора, Уейлън Франсис, Жуниър Диас, Кристиан Гамбоа, Рой Милър
Халфове: Село Борхес, Кристиян Болньос, Майкъл Барантес, Естебан Гранадос, Йелцин Техеда, Диего Калво, Хосе Мигел Куберо
Нападатели: Джоел Кембъл, Брайън Руис, Брандъл Бренес, Маркос Уреня

 

 


ГЪРЦИЯ:

Вратари: Орестис Карнезис, Панайотис Гликос, Стефанос Капино
Защитници: Янис Маниатис, Йоргос Цавелас, Костас Манолас, Вангелис Морас, Лукас Винтра, Василис Торосидис, Сократис Папастатопулос, Хосе Холебас, Кирякос Пападопулос
Полузащитници: Александрос Циолис, Панайотис Коне, Йоргос Карагунис, Лазарос Христодолопулос, Янис Фетфацидис, Костас Кацуранис, Андреас Самарис, Панайотис Тахтцидис
Нападатели: Йоргос Самарас, Костас Митроглу, Димитрис Салпингидис, Теофанис Гекас

Контузен: Панайотис Коне

 

 

ПРОГНОЗА: Коста Рика и Гърция се изправят един срещу друг в може би най-неочакваният осминафинал от световното първенство. Лос Тикос поднесоха сензацията на турнира, като спечелиха "Групата на Смъртта", в която имаше три бивши световни шампиони - Италия, Уругвай и Англия.  Гърция от своя страна превъзмогна тежката загуба с 0:3 от Колумбия в първия мач и след драматична дузпа в последната минута на третия мач срещу Кот Д'Ивоар се класира на второ място в групата си.

Досега и двата тима бяха в ролята на аутсайдери, но в момента е трудно да се каже кой отбор има предимство. Така напрежението и отговорността ще са разпределени поравно и е интересно да се види кой ще се справи по-добре с натиска.

Ако се съди само по футболните стойности на двата отбора, сякаш Коста Рика има леко предимство. Тимът показа много хубава игра срещу Уругвай и Италия, като в последния мач просто съхрани сили срещу Англия. Гърция от своя страна демонстрира познатата си дефанзивна игра и се класира напред след само два отбелязани гола, единият от които от дузпа. Гърция е и единственият отбор, класирал се на осминафиналите с отрицателна голова разлика - минус 2.

Въпреки това, успехът на елините е исторически, тъй като те за първи път стигат тази фаза на турнира. Интересна ситуация може да се получи, ако тимът се класира напред, тъй като договорът на треньора Фернандо Сантош изтича на 1 юли.

Коста Рика от своя страна се класира за втори път на осминафинали след 1990 година, когато загуби с 1:4 от Чехословакия. Тогава Йелцин Техеда, Джоел Кемпбъл, Уейлон Франсис и Диего Калво все още не бяха родени.

Голямата звезда на тима Джоел Кемпбъл би трябвало да е основна фигура отново, още повече, че той отлично познава съперника. През изминалия сезон той игра под наем в Олимпиакос и се изправи срещу много от играчите на Гърция.

Статистиката показва, че Коста Рика разполага с една от най-добрите защити. Лос Тикос допусна само един гол на турнира, при това от дузпа. Гърция пък е успявала да отбележи голове на световно първенство само в два, от последните си 9 мача. Така вероятно нещата отново ще опрат до това дали защитата на Гърция ще успее да се справи със съперника. В последните си 9 мача на Мондиал обаче единствено срещу Япония те запазиха чиста мрежа. В комбинация с по-голямата свежест, младост и енергичност на Коста Рика, предимството трябва да е на страната на карибската държава.


Резултат: 1:0