Коста Рика се класира по много драматичен начин за четвъртфиналите на световното първенство, след като елиминира след дузпи Гърция.

Лос Тикос поведе в началото на второто полувреме след гол на Брайън Руис, а малко след това не получи чиста дузпа за игра с ръка на Торосидис в наказателното поле.

В 66-та минута пък задачата на отбора на Хорхе Пинто стана много сложна, тъй като заради втори жълт картон бе изгонен Оскар Дуарте.

С човек повече Гърция натисна и пред наказателното поле на карибската държава заваляха центриране след центриране. Дълго време Коста Рика удържаше преднината си, но в 92-та минута Гърция изравни с гол на Сократис. Така за втори пореден път отборът на Фернандо Сантош се спаси в допълнителното време, след като вкара в 93-та минута в решителния мач от груповата фаза срещу Кот Д'Ивоар.

Така се стигна до продължения, в които доста уморените играчи на Коста Рика успяха да задържат равенството и да се доберат до дузпи. При тях те триумфираха и се класираха за четвъртфиналите. Там те ще спорят с Холандия, която по-рано днес по не по-малко драматичен начин победи Мексико с два късни гола.


 
В състава на Коста Рика Хорхе Луис Пинто бе извършил две смени в сравнение с мача с Англия и на мястото на Рой Милър и Рандъл Бренес се завърнаха Кристиан Боланьос и Майкъл Уманя. В гръцкия състав пък имаше само една смяна и тя бе принудителна -вместо контузения Панайотис Коне титуляр бе Андреас Самарис.

Коста Рика започна мача малко по-активно и първо Брайън Руис пропиля една опасна контраатака, но след това подаде към Боланьос отляво в наказателното поле, но той през защитник стреля над вратата.

След 10-та минута Гърция имаше силен период. Силен удар от дистанция на  Христодулопулос мина на метър покрай вратата, а след центриране от корнер Сократис отклони неточно.

След средата на полувремето обаче темпото на игра поспадна, като нито един от двата отбора не можеше да създаде нещо смислено. Единствено Джоел Кемпбъл на няколко пъти се отличи с чудесни индивидуални изяви, но така и не се стигна до удар.

Все пак в 37-та минута Гърция най-сетне стигна до чисто голово положение. Холебас центрира чудесно към втората греда и намери Салпингидис, който стреля от воле само на пет метра от вратата, но Кейлър Навас направи решително спасяване с крак.

В самото начало на второто полувреме Самарас имаше възможност да стреля с глава след центриране от фаул, но прати топката право в ръцете на вратаря. След това играта продължи да е скучна и започнаха да се чуват освирквания от трибуните. Точно тогава обаче нещата станаха интересни, защото Коста Рика откри резултата.

Джоел Кемпбъл изведе Боланьос по лявото крило и той поднесе по земя пред наказателното поле. Там Брайън Руис засече не много силно, но много точно и топката влезе до страничната греда. В ситуацията и вратарят на Гърция Орестис Карнезис можеше да се намеси по-добре, предвид това че ударът бе слаб, но вероятно видимостта му бе възпрепятствана от защитник и той остана на място. Статистиката пък показа, че това е първият точен удар в мача за Коста Рика.

След гола обаче Лос Тикос се активизира и създаде още две много опасни атаки. При първата последва силно центриране към втората греда, където Боланьос бе непокрит и щеше да засече отблизо в мрежата, но Торосидис се хвърли и изби умишлено с ръка. Това обаче остана незабелязано от съдията и той не отсъди чистата дузпа за Коста Рика. Малко след това Брайън Руис и Боланьос комбинираха добре с няколко къси паса между защитата на Гърция и последният навлезе в наказателното поле, но стреля в тялото на защитник.

В следващите минути обаче остротата в атаките на Коста Рика изчезна и изглеждаше, че тимът ще е доволен да контролира мача. Всичко се промени обаче в 66-та минута, тъй като Оскар Дуарте бе изгонен за втори жълт картон. По ирония на съдбата секунди по-късно селекционерът на Коста Рика бе извадил друг футболист с жълт картон - Йелцин Техеда, за да го предпази от изгонване.

При това положение Гърция постепенно наложи натиск и пренесе играта в половината на съперника. Тактиката на тима обаче бе безброй центрирания от всякакви ситуации, които макар да внасяха напрежение, не водеха до чисти положения.

Постепенно мачът вървеше към своя край и изглеждаше, че Коста Рика ще стигне до победата. В първата, от дадените от съдията 5 минути продължение обаче Гърция изравни резултата. Влезлият като резерва Теофанис Гекас получи в наказателното поле и нанесе опасен удар със завъртане покрай защитник. Навас успя да спаси, но избитата топка попадна в Сократис и той отблизо направи добавка.

Гърция можеше дори да стигне до победа в редовното време, но опасен удар с глава на друга резерва - Костас Митроглу бе избит с мъка от Навас под гредата. Така редовното време завърши наравно и последваха продължения.

В първото от двете продължения очаквано Гърция продължи да има преимущество, но също и както през редовните минути следваха много центрирания, без смислени комбинации. След едно меле Кацуранис имаше възможност да стреля от десетина метра,но защитник решително се хвърли и изби в корнер.

Въпреки че играчите на Коста Рика очевидно бяха напълно изтощени, през второто продължение те имаха няколко опасни контраатаки. В първите две ситуации те се получиха след добра игра на Джоел Кемпбъл, но след това нападателят на Арсенал провали други две акции с нетипично лоши докосвания.

Гърция също имаше една много опасна контраатака, при която имаше числено преимущество с четирима на двама играчи. Разиграването обаче бе лошо и накрая Карагунис се оказа на странична позиция и ударът му бе спасен.

В 120-та минута пък за малко Гърция да вкара пореден драматичен гол в края. Тогава параболично подаване към Митроглу в наказателното поле не бе пресечено от защитник и нападателят стреля диагонално от десетина метра. Топката обаче рикошира в тялото на Навас и мина застрашително близо до гредата.

Така след като Коста Рика удържа до края се стигна до изпълнение на дузпи. При тях малко неочаквано предвид умората първите седем удара бяха точни, но след това Кейлър Навас спаси удара на Гекас. Така при петия удар Оманя можеше да класира тима си напред с точен удар и го направи.


Коста Рика - Гърция 1:1 (6:4 след дузпи)

1:0 Брайън Руис 52
1:1 Сократис 91

Червен картон: Дуарте 66

Коста Рика: Навас, Джанкарло Гонсалес, Уманя, Дуарте, Жуниор Диас, Гамбоа (77 Акоста), Борхес, Боланьос (84 Бренес), Техеда (66 Куберо), Брайън Руис, Джоел Кемпбъл

Гърция: Карнезис, Торосидис, Маниатис (78 Кацуранис), Манолас, Сократис, Карагунис, Самарис (57 Митроглу), Христодулопулос, Холебас, Салпингидис (69 Гекас), Самарас