Кот Д’Ивоар постигна трудна и ценна победа в група С на световните финали, след като се наложи над Япония с 2:1.

Африканският тим губеше врезултата до средата на второто полувреме, но с две бързи попадения стигна до обрата.

Японците играха добре до средата на първата част, както и в началото на втората, но не успяха да задържат преднината си и стартираха с поражение в Бразилия.

Яя Туре стартира за африканците, след  като бе под въпрос за сблъсъка, заради претърпяна операция. Дидие Дрогба пък започна на пейката, а тройката в нападение бе Уилфред Бони, Жервиньо и Соломон Калу. Коло Туре също липсваше. За японците нямаше изненади, след като още преди мача бе ясно, че капитанът Макото Хасебе е на линия.

Началото бе спокойно и равностойно. Първата ситуация бе в 6-ата минута, когато Жервиньо изведе Бони в наказателното поле и той веднага стреля, но Моришиге бе близо до него и успя да блокира удара му.

Японците обаче стояха добре на терена и в 16-ата минута поведоха. Хубаво взаимодействие на левия фланг завърши с подаване към Кейске Хонда, който се измъкна в наказателното поле и с великолепен удар в близкия ъгъл реализира третия си гол на световни финали.

Това вдъхнови Самураите и в 20-ата минута Учида направи добър пробив отдясно, смени посоко в наказателното поле и стреля с левия крак, но Бари спаси.

Африканците се подобриха и Яя Туре получи шанс от свободен удар, но стреля над вратата. След това отново халфът на Ман Сити се оказа в наказателното поле и при опита да подаде топката докосна ръката на Хасебе, но дузпа правилно не бе отсъдена.

В 31-ата минута Артур Бока бе доста по-близо до целта от свободен удар, но сантиметри не му достигнаха, за да вкара. Японците заиграха на контраатака разчитайки на бързите си играчи и Хонда получи добър шанс за стрелба, но след рикошет топката излезе в корнер.

Слоновете обаче определено натиснаха и първо тяхна атака, завършила с греда на Бони, бе спряна за несъществуваща засада. След това отново нападателят на Суонси не успя да изравни, като този път стреля над целта.

Тимът на Сабри Ламуши се настани в половината на японците, но в завършващата фаза нещата не вървяха добре и като цяло вратарят Кавашима не бе поставен под сериозно напрежение, въпреки че топката често започна да се оказва в наказателното поле. В крайна сметка паузата дойде при аванс за Япония.

След нея японците започнаха по-добре с два неточни удара на Хасебе и Ямагучи и не допунаха да бъдат притиснати. Африканците обаче трябваше да получат дузпа в 57-ата минута.

Тогава Яя Туре нахлу в наказателното поле, а в опита си да избие топката, Мая Йошида не игра с нея, а закачи крака на съперника, който загуби баланс и падна. Реферът обаче замълча.

Ламуши очаквано пусна в игра Дидие Дрогба и малко след това равенството бе факт. Серж Орие достави отлична топка от десния фланг и Вилфред Бони отклони прецизна с глава в далечния ъгъл за 1:1.

Докато японците се чудеха какво става, те вече бяха назад в резултата. Само 2 минути по-късно отново Орие центрира и този път Жервиньо вкара с глава. Вратарят Кавашима също изглеждаше, че може да се справи по-добре, тъй като топката мина през ръцете му.

Самураите бяха объркани и така и не успяха да натиснат в оставащите минути. Африканският тим пък действаше със самочувствие и контролираше мача. Дрогба стреля точно от свободен удар, но вратарят изби. В 85-ата минута пак той бе на добра позиция, но ударът му се отклони в защитник и мина покрай вратата.

В крайна сметка африканският тим удържа преднината си и постигна важен успех по пътя към 1/8финалите.

Кот Д’Ивоар – Япония    2:1

0:1    Хонда    16
1:1    Бони    64
2:1    Жервиньо    66

Кот Д’Ивоар: Бари, Орие, Бамба, Зокора, Бока (74Джакпа), Тиоте, Дие (62 Дрогба), Яя Туре, Жервиньо, Калу, Бони (76 Конан)
Япония: Кавашима, Учида, Моришиге, Йошида, Нагатомо, Ямагучи, Хасебе (53 Ендо), Оказаки, Хонда, Кагава (86 Какитани), Осако (67 Окубо)