Япония и Гърция завършиха 0:0 в здрав сблъсък от група "С" на световното първенство по футбол, игран на стадион "Ещадио Дас Дунас" в Натал.

Двата отбора не успяха да си вкарат през първото полувреме, в края на което южната ни съседка остана с човек по-малко заради червения картон на своя капитан Костас Кацуранис.

През втората част Япония взе превес в играта, но така и не стигна до чиста голова възможност. И двата тима отправиха по няколко далечни удара, които бяха спасени от вратарите.

Равенството лиши японците и гърците от ценни точки. Двете страни имат по една точка и се нуждаят от задължителни победи в последните си мачове от груповата фаза. Лидер е Колумбия с 6 точки, пред Кот д'Ивоар с 3 точки.


Япония започна срещата по-агресивно. Ямагучи опита силен изстрел извън наказателното поле, но топката срещна тялото на съперников футболист. На отсрещната врата Митроглу заложи на грубата сила, но защитник на азиатците подложи крака си.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Коне осъществи страхотен спринт и шутира от двайсетина метра с десния крак. Кавашима следеше ситуацията и топката се озова в прегръдките му.

В средата на първото полувреме японците успяха да се настанят в половината на своя опонент и Осако отправи точен, но доста слаб удар към гръцката врата. Малко след това острието на азиатците отправи фалцовия изстрел, при който топката профуча покрай десния страничен стълб.

Малко преди да измине половин час игра Кейсуке Хонда завъртя топката майсторски с левия крак над стената от фаул. Карнезис първоначално спаси, но после изпусна топката и се наложи да получава помощта на бранителите пред него.

После Йошито Окубо засече с глава центриране отляво, но топката мина доста над напречната греда. Като цяло Япония владееше инициативата, но не можеше да стигне до чиста голова възможност.

Най-интересната ситуация през първата част дойде в 38-та минута, когато Костас Кацуранис направи второ грубо влизане и бе изгонен.

Почти веднага след това Торосидис изстреля страховит снаряд по диагонала, но Кавашима спаси при една от редките смислени атаки на гърците през първото полувреме.

След подновяването на играта Япония отново пое инициативата, но гърците успяваха да се бранят умело, дебнейки на контраатаки. Оказаки се опита да засече центриране от фаул, но се размина с кълбото.

Малко преди да измине един час игра гърците успяха да изтласкат противника от половината си и на свой ред създадоха кратък смут в пеналта на азиатците. Гекас отправи удар с глава след центриране от корнер, но японският страж изби насочената към долния му десен ъгъл топка.

В 68-та минута Учида свали топката от въздуха към далечната греда, където притичалият Окубо стреля от движение, но доста неточно. После грешка на Сократис в наказателното поле позволи на Учида да шутира, но топката мина встрани от целта.

Десетина минути преди края на редовното време Окубо опита плътен и много прецизен удар от дистанция, но именно голямото разстояние даде възможност на Карнезис да реагира и да избие в корнер, от който не последва нищо сериозно. На отсрещната врата Самарас не успя да засече по най-добрия начин центриране от корнер.

В 85-тата минута се стигна до бомбен изстрел на Нагатомо, който уцели съотборника си Йошида в главата. Последният не успя да засече към вратата на гърците и топката прелетя в аут.

Гърция отново погледна в предни позиция - Холебас стреля от малък ъгъл, но право в ръцете на японския вратар. Азиатците отвърнаха с хубав шут на Ендо от фаул, но Карнезис реагира прекрасно.


Япония - Гърция  0:0

 

Червен картон (втори жълт): Кацуранис (Гърция) - 38'

 

Япония: Кавашима, Учида, Нагамото, Коно, Йошида, Ямагучи, Хасебе (Ендо - 46'), Хонда, Оказаки, Окубо, Осако (Кагава - 57')

Гърция: Карнезис, Торосидис, Маниатис, Манолас, Сократис, Коне (Салпингидис - 81'), Холебас, Кацуранис, Фетфацидис (Карагунис - 41'), Самарас, Митроглу (Гекас - 35')