Дори Италианският олимпийски комитет се изказа по случая: "Балотели не е единственият виновник, но той със сигурност разочарова с представянето си".

Венгер, от Лондон, отсече: "Балотели? Не ме интересува" (До онзи ден не беше така).

Буфон и Де Роси изригнаха и заявиха, че Италия се нуждае от истински мъже, а не от лепенки в албума.

Прандели хвърли оставка, след като призна, че проектът му, изграден около Балотели, се е провалил.

Що се касае до Милан, росонерите отдавна искат да се отърват от Супер Марио. Месеци наред в клуба присветват сигнални лампички, които показват, че лимитът на търпимост към него е изчерпан. Новият треньор Пипо Индзаги, както изглежда, не го включва в сметките си.

Ясно е, че в Италия да хапеш Балотели е любим спорт. Практикуват го и реферите, които никога не го жалят, докато на съперниците, които го малтретират, прощават много неща.

От друга страна, самият той си я кара както знае, още от първия ден в Интер, от който изминаха почти 7 години. Манчини, Моуриньо, Манчини за втори път, Алегри, Зеедорф и Прандели – никой от тях не успя да разбере Марио. Без да забравяме, че самият Марио с нищо не им помогна да го разберат.

Във вторник вечерта Балотели от проблем на Скуадра адзура се превърна отново в проблем на Милан. Отредена му е основна роля в една трудно разбираема трансферна кампания. Агентът му Райола търси търпеливо пътеката, която да го изведе от Милан и да го прати някъде в чужбина. Но къде точно?

Евентуалното му оставане в Милан противоречи на здравия разум. За 18 месеца с червено-черната фланелка той не веднъж и дваж показа рогата си. Галиани го обожаваше (а днес?), Силвио Берлускони никога не го е харесвал, а Барбара Берлускони преди броени дни заяви, че Марио "не е незаменим".

Меркатото на Милан се базираше на надеждата, че нападателят може да бъде продаден за около 30 млн. евро, а защо не и за повече, ако се представи прилично на мондиала.

Но световното за Марио, за Италия и за Прандели завърши с позорен крах. И това веднага се отрази на трансферните планове на росонерите. Защото сега те трудно биха могли да разчитат на нещо повече от 18-20 млн. за най-звездния от италианските играчи, за единствения нападател от Апенините, който имаше тежест на международната сцена и се радваше на световна слава.

В Бразилия Балотели угасна, а с него и цялата Скуадра. Както стана на ЕВРО 2012, само че наопаки: тогава моторът Балотели накара всички край себе си да блестят чак до финала.

Но дали ни харесва, или не, Балотели беше и си остава единственият (млад) талант в италианския футбол. Той все още не е успял да се разкрие напълно, но може би това завинаги ще си остане неговият таван, така че е безполезно да чакаме деня, в който Марио ще експлодира. Историята му явно ще повтори напълно тази на Антонио Касано, завинаги обречен да се лута между мигове на екстаз и месеци на пълно разочарование.

Сега националният тим на Италия ще бъде подновен и новият селекционер ще получи правото на избор. Милан вече е направил своя и се готви да обърне страницата. На росонерите няма да им е лесно да разрешат проблема с Балотели, нито пък да приберат голяма сума от продажбата му. На червено-черните провалът на Марио ще им струва поне 10 млн. евро.

А другото ние си го знаем: любимият италиански спорт е да се заяждаш с Балотели.

"Спорт Медиасет"