Коста Рика обърна на долу с главата сметките в групата на смъртта на Мондиал 2014 като победи двукратния световен шампион Уругвай с 3:1. На всичкото отгоре тимът от Централна америка обърна съперника от 0:1 на почивката до 3:1.

Така Уругвай продължи лошата традиция да започва трудно на световно първенство. Урусите не са печелили първия си мач на мондиал от 1970 г. След това имат 3 загуби и 3 равенства в първите си срещи.

Победата за Коста Рика обаче дойде и след съдийска грешка. Реферите не видяха тънка засада на Оскар Дуарте при втория гол.

Уругвай поведе в резултата през първото полувреме с попадение от дузпа на Единсон Кавани. Нарушението на Жуниор Диас срещу Диего Лугано доведе до нея. 

След паузата обаче Коста Рика натисна и напълно заслужено обърна мача. Първо Джоел Кембъл изравни. Той получи топката от Гамбоа от фланга, спря на гърди и разстреля Муслера за 1:1. Нападателят на Арсенал стана третият най-млад реализатор в историята на световните и най-младия на това първенство.

Само 3 минути след това Коста Рика направи обрата пълен. Центриране на Брайън Руис от фаул бе засечено от Оскар Дуарте с глава в обратния ъгъл. Повторенията обаче показаха засада на Дуарте.

В 85-ата минута резервата Маркос Уреня реши всичко. Феноменален пас на Джоел Кембъл изведе Уреня зад защитата. Вратарят Муслера излезе да го пресрещне и от малък ъгъл нападателя на Кикос плъзна топката покрай него в празната врата.

В добавеното време Уругвай остана с 10 души. Макси Перейра откровено изрита нарочно Кембъл и съдията Брих му показа директен червен картон. Той пропуска мача с Англия.

За първи път в историята си Коста Рика вкара 3 гола в един мач от световни финали. И наистина влезе в историята с това постижение, защото това бе първа победа за Кикос срещу Уругвай и първи успех срещу тим от Южна Америка на световни финали.



Уругвай спечели предишното световно първенство, което се проведе в Бразилия през 1950 г. и сега също бе сред фаворитите. Коста Рика беше абсолютния аутсайдер в групата на смъртта.

Както се очакваше Луис Суарес не започна мача срещу Коста Рика. Звездата на Уругвай все още не е напълно възстановен от операцията на менискус. Единсон Кавани водеше атаката на Урусите.

Треньорът Оскар Табарес, който е най-дълго служилия от всички 32-ама селекционери на Мондиал 2014, даде титулярно място на ветерана Диего Форлан, който бе героя на Селесте при третото място на световното преди 4 години.

Коста Рика никога не е побеждавала Уругвай в историята. Треньорът Хорхе Луис Пинто заложи на схема с петима в отбрана. Тримата централни защитници бяха Гонсалес, Уманя и Дуарте. Единственият нападател бе Кембъл.

Началото бе доста нервно и с много грешки от двата отбора в средата на терена. Постепенно обаче Уругвай натисна съперника. Съдията Брих трябваше да се намесва авторитетно в 10-ата минута. След корнер за Коста Рика Лугано удари топката с ръка, но след като бе изблъскан в гръб. Реферът отсъди правилно фаул.

В 15-ата минута Уругвай вкара гол. Центриране отляво бе отклонено от Кавани с глава към далечната греда, където Диего Годин бе сам и засече топката с крак във вратата. Попадението бе отменено за засада и повторенията показаха правотата на съдиите.

В следващата атака нямаше засада, но Кавани пропусна. Защитата на Коста Рика не успя да изчисти едно центриране и топката падна на волето на Кавани. Нападателят на ПСЖ не уцели добре топката и я прати далеч от вратата.

В 24-ата минута Уругвай получи дузпа. След центриране в наказателното поле Диего Лугано бе съборен от Жуниор Диас. Защитникът на Коста Рика изпусна съперника и го прегърна през кръста, за да не стигне до топката. Реферът Брих правилно отсъди дузпа.

Единсон Кавани изпълни точно в ъгъла, макар вратаря Навас да усети посоката. Това беше 8-и гол в последните 11 мача за националния тим за нападателя на ПСЖ.

Малко след гола Коста Рика опита да отвърне. Кембъл, който бе най-активния в състава, напредна и стреля от 35 метра много силно. Топката профуча покрай вратата. 

В края на полувремето Уругвай можеше да вкара и втори гол. Форлан стреля по диагонала, топката се отклони в защитник и описа огромна парабола над вратаря Навас. Той обаче успя да се върне назад и да избие с плонж току под напречната греда.

Коста Рика започна по-агресивно второто полувреме. Хубаво центриране от фаул стигна до Оскар Дуарте, който от упор стреля с глава в близкия ъгъл, но Муслера спаси. Добавката на Дуарте не бе точна. 

В 54-ата минута обаче натискът на Коста Рика даде резултат. Гамбоа проби до аутлинията и почти от флагчето за корнер центрира. Защитата на Уругвай не бе позиционирана добре и топката стигна до Джоел Кембъл, който на точката за дузпата бе съвсем сам. Нападателят на Арсенал спря на гърди и след това разстреля Муслера - 1:1.

Кембъл, който играе под наем в Олимпиакос, стана третият най-млад голмайстор на световно първенство със своите 21 години и 353 дни. Само Роланд Гонсалес и Паркс са по-млади реализатори.

Само 3 минути след това Коста Рика направи пълен обрат. Центриране от фаул на Брайън Руис отново намери Оскар Дуарте непокрит на далечната греда. Този път удара с глава в далечния ъгъл бе прецизен и резултата стана 2:1. Повторенията обаче показаха, че Дуарте е бил в засада при паса на Руис.

Оскар Табарес направи две промени, но макар Луис Суарес да загряваше не се появи на терена. Влязоха Лодейро и Гонсалес. Коста Рика обаче продължи да напада.

Мощен удар на Джоел Кембъл от дистанция едва не доведе до трети гол. Вратарят Муслера само изгледа как топката облиза сглобката на гредите.

Уругвай отвърна с удар с глава на Кавани след центриране на Гонсалес, но вратаря Навас изби в корнер. 

Табарес така и не пусна в игра Суарес, което показва, че той съвсем не е близо до форма за игра.

6 минути преди края Коста Рика реши всичко. Феноменалният Кембъл бе в основата на третия гол. Той пусна прекрасен пас зад отбраната за резервата Маркос Уреня. Муслера излезе да го пресрещне, но от малък ъгъл Уреня плъзна топката покрай вратаря в празната мрежа.

В добавеното време нервите взеха връх в състава на Уругвай. Макси Перейра нарочно изрита Джоел Кембъл до тъчлинията и предизвика скупчване на играчите. Реферът Брих му показа директен червен картон.

В крайна сметка Коста Рика стигна до първата си победа срещу Уругвай, след 6 загуби и 2 равенства в предишните осем сблъсъка. Кикос за първи път надделяха над тим от Южна Америка на световни финали.

Отборът на Хорхе Луис Пинто напълно разбърка колодата от карти в пасианса наречен група D, в който са още Англия и Италия. 

УРУГВАЙ - КОСТА РИКА 1:3

1:0 Кавани 24 дузпа

1:1 Кембъл 54

1:2 Дуарте 57

1:3 Уреня 85

Ч.К. Макси Перейра (Уругвай) 90

УРУГВАЙ: Муслера, Перейра, Годин, Лугано, Касарес, Гаргано (60 Гонсалес), Родригес (76 Ернандес), Аревало, Форлан (62 Лодейро), Стуани, Кавани

КОСТА РИКА: Навас, Гонсалес, Уманя, Борхес, Дуарте, Боланьос (89 Барантес), Диас, Гамбоа, Техеда (74 Куберо), Руис (83 Уреня), Кембъл

 

Прогнозирай мачовете от световното първенство и спечели страхотни награди