Марио Балотели няма да получи целувка от кралица Елизабет Втора, след като Италия загуби с 0:1 от изненадата в група D - Коста Рика. Балотели най-много да получи шамарче от английския монарх. 

Със сигурност шамарчета ще получат италианските национали от треньора Чезаре Прандели заради кошмарно слабия мач, който изиграха адзурите срещу Лос Тикос. Гол на Брайън Руис минута преди почивката донесе успеха на Коста Рика, която е с пълен актив от 6 точки и се класира на осминафиналите.

Приказката за тима от Централна Америка продължава, след като в първия мач бе победен и Уругвай с 3:1. Лос Тикос още не са се класирали на осминафиналите. Англия обаче със сигурност отпада от Мондиал 2014, а именно Трите лъва са последния съперник в групата за Коста Рика.

В представянето на Италия нямаше и помен от това, което тима показа срещу Англия преди няколко дни. Адзурите не създадоха почти нищо, с изключение на едно положение на Марио Балотели.

Играчите на Прандели оставаха почти при всяка атака в засада, а темпото на игра беше много ниско. Дори Пирло не бе на познатото високо ниво.

Коста Рика игра стабилно и контраатакуваше добре. Единственият гол падна в 44-ата минута, когато Диас центрира отляво, защитата на Италия остави Брайън Руис сам на далечната греда, където засече топката с глава. Ударът му срещна напречната греда и тупна зад голлинията, преди да излезе от вратата. Технологията обаче сигнализира на рефера, който присъди гола.

Така Коста Рика постави личен рекорд, като за първи път в историята си спечели 2 поредни мача на световно първенство. Отборът е на осминафинал на световно за втори път след 1990 г., когато отпадна от Швеция.

Италия пък показа типичния си синдром на втората среща на световно. Адзурите не са я печелили на последните 4 турнира (2 хикса и 2 загуби).


Двата тима се бяха срещали само веднъж - в контрола преди Мондиал 94. Тогава адзурите победиха с 1:0. Адзурите не бяха губили от тим от Северна и Централна Америка на световно първенство с 4 победи и 3 хикса.

Чезаре Прандели направи 3 промени в състава. На вратата застана Джанлуиджи Буфон, който пропусна първия мач с Англия. Капитанът на адзурите записа мач на четвърто световно първенство след тези през 2002, 2006 и 2010. Той се изравни по този показател с рекордьорите за Италия - Ривера, Бергоми, Малдини и Канаваро.

Промени имаше и в отбрана. Матео Дармиан, който направи изключително впечатление в първата среща, бе преместен от десния фланг - на левия. На неговото място отдясно застана Инацио Абате. Джорджо Киелини пък бе преместен да партнира на Бардзали в центъра на отбраната за сметка на Палета. Тиаго Мота замени Марко Верати в центъра на терена. На върха на атака пак бе Марио Балотели.

След победата с 3:1 над Уругвай, треньорът на Коста Рика Хорхе Луис Пинто не направи нито една промяна в състава. Джоел Кембъл водеше атаката, а отново в защита отбора действаше с петима.

Началото бе много бавно. Коста Рика имаше добър шанс от статично положение, когато Уманя засече с глава центриране от корнер, но стреля неточно. Италия на практика играеше ходом и търсеше с дълги подавания Балотели.

Чак след половин час игра дойде и първото реално положение за гол. Супер пас на Пирло зад защитата на Коста Рика изведе Балотели. Нападателят бе сам срещу вратаря Навас и реши да го прехвърля, но не уцели добре топката и тя отиде в страни от вратата.

Две минути след това Балотели стреля много по-добре от около 20 метра. Вратарят Навас обаче изби, а след това изпревари опитващия се да направи добавка Маркизио.

В края на полувремето Коста Рика натисна. Първо Киелини сбърка и остави Кембъл да влезе с топка в краката в наказателното поле, преди да го застигне и блъсне в гръб. Реферът Осес реши, че няма нарушение.

В 44-ата минута Лос Тикос поведоха. Центриране отляво на Диас премина през цялата защитата на Италия и на далечната греда от упор Брайън Руис засече топката с глава. След рикошет в напречната греда топката тупна зад голлинията и излезе, за да бъде изчистена от отбраната. Часовникът на съдията обаче сигнализира за гол, какъвто наистина имаше.

На почивката имаше сдърпване между двата отбора в тунела на стадиона в Ресифе. Но всичко се размина без сериозни инциденти. Прандели направи промяна в състава си още на почивката. Антонио Касано се появи на терена за първи път на Мондиал 2014, като смени Тиаго Мота.

Италия пренесе играта напред, но така и не създаваше положения. В игра се появиха още Лоренцо Инсине и Алесио Черчи, но и това не изостри атаката на Адзурите. Коста Рика опитваше да контраатакува при удобен момент.

Защитата на Лос Тикос обаче използваше добре засадите, като Италия счупи рекорда на този турнир с над 10 засади. 

В крайна сметка Италия не успя да стигне до попадение и Коста Рика взе втора поредна победа, за да се класира напред и да направи последния мач с Англия безпредметен и за двата отбора.


ИТАЛИЯ - КОСТА РИКА 0:1
0:1 Руис 44

ИТАЛИЯ: Буфон, Абате, Бардзали, Киелини, Дармиан, Де Роси, Кандрева (57 Инсине), Пирло, Тиаго Мота (46 Касано), Маркизио (69 Черчи), Балотели

КОСТА РИКА: Навас, Гонсалес, Уманя, Дуарте, Диас, Гамбоа, Борхес, Боланьос, Тахеда (67 Куберо), Руис (81 Бренес), Кембъл (74 Уреня)