Англия приключи разочароващо участието си на Световното първенство в Бразилия, след като завърши наравно 0:0 срещу Коста Рика в последния си мач от групата.

Така тимът на Рой Ходжсън се прибира без да спечели нито една победа и остана на последно място в групата.

Англичаните имаха съвсем леко териториално преимущество, но с нищо не показаха, че имат особено желание да си тръгнат с чест от Мондиала. За цял мач те не направиха почти нищо интересно, като неприятно впечатление направи много егоистичната игра на Даниел Стъридж, който на няколко пъти отказа да комбинира със свои съотборници на добри позиции.

Коста Рика от своя страна също не направи кой знае какво, макар да бе по-близо до гола и удари веднъж гредата. Тимът на Хорхе Луис Пинто нямаше и нужда да атакува, тъй като равенството бе достатъчно, за да бъде спечелено първото място в групата.


Рой Ходжсън бе извършил цели девет промени в състава си, като единствено Гари Кейхил и Даниел Стъридж запазиха местата си.  Наставникът на Коста Рика Хорхе Луис Пинто пък бе направил само две смени и Рандъл Бренес и Рой Милър започнаха вместо Уманя и Боланьос.

В първите минути изненадващо или не Коста Рика бе по-активният отбор. В 10-та минута Лос Тикос можеха да имат чисто голово положение, тъй като Рандъл Бренес бе изведен на чиста позиция в наказателното поле. Съдията обаче отсъди несъществуваща засада.

Постепенно Англия овладя инициативата. В 12-та минута се стигна и до първият удар към вратата - дело на Даниел Стъриж от границата на наказателното поле, но покрай страничната греда. Малко след това англичаните можеха да имат перспективна атака, но Стъридж се полакоми да стреля от 30 метра, вместо да комбинира с Адам Лалана.

В средата на полувремето Коста Рика бе на сантиметри от гола. Селсо Борхес стреля страхотно от пряк свободен удар и Бен Фостър изби с върха на пръстите си в напречната греда.

В 27-та минута Англия имаше претенции за дузпа, когато Рос Баркли свали с глава топката пред вратата за Стъридж и той овладя, но точно преди да стреля защитник протегна крак пред него и му попречи. Защитникът не докосна топката, а имаше контакт със Стъридж и съдията можеше да посочи бялата точка, но замълча.

Последваха четири поредни ъглови удара за албионците. При последния Фил Джоунс отклони с глава към Даниел Стъридж, но той също с глава от пет метра засече над напречната греда.

Три минути преди почивката Рос Баркли се отличи с добра техника пред наказателното поле на съперника и си освободи пролука за удар, но след това стреля много неточно.

Малко след подновяване на играта Даниел Стъридж имаше отлична възможност, след като рикоширала топка прехвърли защитата и стигна до него. Спирането му обаче бе много лошо и това му попречи да нанесе удар сам срещу вратаря.

В 58-та минута при една от редките смислени атаки Люк Шоу изведе съотборника си от Саутхямптън Лалана отляво в наказателното поле. Отстрани тичаше Стъридж и Лалана пробва да му поднесе топката, но се забави с миг и защитник пресече.

В 65-та минута бе и най-чистото положение за гол след почивката. Стъридж започна акция и получи елегантен мек извеждащ пас зад защитата от Джак Уилшър. От малък ъгъл нападателят стреля покрай вратаря, но топката мина на сантиметри от втората греда. В същия момент там подаване чакаше Рахийм Стърлинг, който не скри разочарованието си от егоизма на съотборника си в Ливърпул.

Последваха редица смени, които допълнително накъсаха и без това не-особено динамичната игра. До края не се случи нищо интересно, въпреки влизането в игра на Уейн Руни. Накрая освиркванията на феновете говореха красноречиво за показаното най-вече от англичаните.

 


Коста Рика - Англия 0:0


Коста Рика: Навас, Гонсалес, Дуарте, Диас, Гамбоа, Милър, Борхес (78 Барантес), Техеда, Руис, Бренес (59 Боланьос), Кемпбъл (65 Уреня)

Англия: Фостър, Шоу, Кейхил, Смолинг, Джоунс, Лампард, Уилшър (73 Джерард), Милнър (76 Руни), Баркли, Лалана (62 Стърлинг), Стъридж