Вдъхновен от сензационното представяне на Коста Рика, "Спорт сегодня" представи още 10 отбора, поднесли изненада с представянето си на световни първенства.

МЕКСИКО 1986

През 1986 г. голяма изненада поднесе тимът на Мароко. Арабите оглавиха класирането в групата с Англия, Полша и Португалия. Африканците започнаха с нулево равенство срещу Полша, повториха този резултат и срещу Англия, а в решаващия двубой смачкаха Португалия с 3:1.

За първи път в историята африкански тим  се класира за фазата на прякото отстраняване на световно първенство. Там Мароко се изправи срещу страховит съперник – ФРГ. Все пак арабите устискаха нулевото равенство чак до 87-ата мин., когато Лотар Матеус ги съсече от пряк свободен удар.

 

ИТАЛИЯ 1990

Четири години по-късно обаче Камерун надмина постижението на Мароко по всички показатели. Още в първия мач Неукротимите лъвове сензационно повалиха световния първенец Аржентина с 1:0. После африканците биха и Румъния с 2:1, а в последния мач в групата воденият от съветския треньор Валери Непомняшчи тим отстъпи пред СССР с 0:4.

На осминафинала Роже Мила и компания надвиха с 2:1 Колумбия, не без помощта на големия гаф на вратаря на южноамериканците Игита, който позволи на камерунския ветеран да му открадне топката и да се разпише на празна врата.

Четвъртфиналът с Англия пък бе може би най-зрелищният сблъсък на цялото световно. Плат откри за Трите лъва, но Кунде от дузпа и Екеке обърнаха резултата само за 2 мин. през второто полувреме. Гари Линекер обаче реализира дузпа в 83-ата мин., пращайки двубоя в продълженията. В тях Линекер отново вкара от бялата точка и сложи край на мечтите на Камерун.

 

САЩ 1994

Кой поднесе голямата сензация през незабравимото американско лято, ние знаем много добре. Дай боже един ден пак да видим в националния отбор на България футболисти от класата на Стоичков, Костадинов, Балъков, Лечков, Иванов и компания, които отново да ни изстрелят в космоса.

"Спорт сегодня" е включил в списъка и Швеция, която зае третото място, но скандинавците имаха доста добри играчи в състава, а пътят им до полуфинала не бе чак толкова тежък. На осминафинала те отстраниха Саудитска Арабия, а на четвъртфинала измъкнаха успех с дузпи над Румъния. На полуфинала пък Викингите загубиха с минималното 0:1 от Бразилия.

 

ФРАНЦИЯ 1998

Големия пробив във Франция бе дело на Хърватия, макар че днес третото място изглежда най-малкото, което заслужаваше този тим, който разполагаше с играчи като Бобан, Шукер и Просинечки.

Шахматистите заеха второ място в групата си след Аржентина, отстраниха Румъния в балканското дерби на осминафинала с дузпа на Шукер, а на четвъртфинала разгромиха Германия с 3:0.

На полуфинала пък хърватите драматично паднаха с 1:2 от Франция, въпреки че поведоха с попадение на Шукер, станал голмайстор на турнира.

 

ЮЖНА КОРЕЯ И ЯПОНИЯ 2002

Този мондиал бе богат на изненади. Най-голямата бомба като че ли хвърли Сенегал с победата си над световния шампион Франция още в първия мач. До полуфиналите пък се добраха Южна Корея (домакините обаче получиха доста съдийски аванти в мачовете с Италия и Испания) и Турция, която имаше лек път в елиминациите – Япония на осминафинала и Сенегал на четвъртфинала.

 

ГЕРМАНИЯ 2006

На немския мондиал нямаше суперсензации, макар че беше неочаквано човек да види Украйна сред четвъртфиналистите. Все пак обаче тимът разполагаше с играч като Андрий Шевченко, пък и не показа кой знае какво на световното.

В групата украинците бяха разгромени с 4:0 от Испания, а после биха със същия резултат Саудитска Арабия, преди да надвият Тунис с 1:0. На осминафинала пък Шева и компания отстраниха Швейцария след дузпи, а след това нямаха никакви аргументи срещу бъдещия първенец Италия на четвъртфинала (0:3).

ЮАР 2010

Откритието на мондиала в ЮАР бе Уругвай. Двукратните световни шампиони, водени от Диего Форлан, оглавиха класирането в групата си, като направиха 0:0 с Франция, а после биха ЮАР с 3:0 и Мексико с минимален резултат.

На осминафинала урусите преодоляха Южна Корея, а на четвъртфинала Луис Суарес ги спаси от отпадане, като изби с ръка топката в края на продълженията. Асамоа Гиян пропусна от бялата точка, а Уругвай се класира напред с дузпи.

На полуфинала, въпреки липсата на Суарес, урусите затрудниха доста Холандия, преди да отстъпят с 2:3.

 

БРАЗИЛИЯ 2014

Много се изписа и изговори за Коста Рика, която оцеля в "групата на смъртта", както и в драмата с Гърция на осминафинала. Остава само да видим какво ще предложат централноамериканците срещу един от фаворитите за титлата Холандия на четвъртфинала.