Той е една от звездите на трансферния пазар и Арсенал проявява интерес към него, но оправдава ли Марио Балотели очакванията към него на голямата сцена в Бразилия?

След като вкара победния гол срещу Англия, нападателят на Милан се представи далеч по-слабо срещу Коста Рика. Достатъчно е да споменем, че той няма да получи целувка от кралицата, каквато си заплю при победа на Италия и гол срещу централноамериканците.

Във втория двубой Балотели показа далеч по-малко хладнокръвие, отколкото срещу Англия. Всъщност видяхме възможно най-обезсърчения и възможно най-обезсърчаващия Балотели. Той загатна на няколко пъти за огромните си възможности, но играта му в крайна сметка се оказа безплодна.

Поведението му не беше на ниво, а жълтият картон, който получи след почивката напомни за проблемите му с дисциплината. В същото време Балотели беше незабележим докато Италия се опитваше да изравни, създавайки повече работа на помощник-съдията, отколкото на противниковия вратар.

Костариканците се стремяха да играят на изкуствени засади, а Балотели се опитваше да ги надхитри. В опитите си да го стори обаче той прекара твърде голяма част от мача в засада – нещо, което толкова бърз играч като него би трябвало да е в състояние да избегне.

Той успя да се измъкне зад отбраната, когато бе изведен от Пирло. Така стрелецът демонстрира скоростните си умения, но в следващия миг той вече беше на обратния полюс, като направи фрапантен пропуск – прехвърлящият му удар премина твърде далеч от вратата. Най-острият му удар пък бе едно полуволе, което бе насочено твърде близо до вратаря на Коста Рика Кейлър Навас.

И така, ще свърши ли работа Балотели на Арсенал?

Не, ако се съди по видяното срещу Коста Рика.

Да, ако той успее да разгърне потенциала си.

Точно това е въпросът: кое от двете си лица ще покаже Балотели, ако бъде привлечен на "Емиратс"?

Талантът на нападателя е по-впечатляващ, отколкото постиженията му. На моменти той става абсолютно неудържим. Активът му от 30 гола в 54 мача за Милан като че ли показва, че Балотели е напът да стане по-постоянен.

В Манчестър Сити обаче се умориха от изцепките му извън игрището и от непостоянството му. Балотели обикновено играе добре, когато треньорът му има доверие, какъвто е случаят с Чезаре Прандели. От друга страна, няма гаранции, че той е в състояние непрекъснато да се отплаща подобаващо за въпросното доверие.

Това, което е хванало окото на Артилеристите, е комбинацията от  технически и физически качества на Балотели. Той притежава мощен удар от дистанция, способен е да задържа топката и да помага на съотборниците си да се включват в атаките. За разлика от Оливие Жиру, Балотели е в състояние да разтяга противниковите защити.

Присъствието на италианския национал може да пасне на играта на Йозил. Плеймейкърът обича съотборниците му да се вклиняват в свободните пространства, както често прави Арън Рамзи. Италианците също използват Балотели като човек, който да се отскубне и да се озове зад гърба на противниковата защита.

Освен това, Балотели е в състояние да играе сам в атака, което е добре дошло за Венгер. Французинът много рядко пуска двама чисти нападатели. Мениджърът на Арсенал може би иска да използва италианския национал като джокер, който да му помогне да разнообрази играта на тима, защото той е твърде различен тип нападател в сравнение с Жиру.

Диего Коща предстои да премине в Челси, така че Топчиите са единственият богат клуб, който действително се нуждае от централен нападател. В интерес на истината те търсят такъв вече цяла година, но не успяха в опитите си да привлекат Гонсало Игуаин и Луис Суарес миналото лято.

Що се касае до Балотели, никой не може да каже как ще се представи той в следващия мач. А той е решаващ за Италия, защото при загуба от Уругвай тимът на Прандели ще трябва да си стегне багажа.

Ричард Джоли, Goal.com