Световното първенство в Бразилия стартира с атрактивни двубои и много попадения. "Ройтерс" обърна внимание на видното място, което до момента играят автоголовете.

"След първите 11 мача попаденията в собствената мрежа гордо оглавяват класирането на реализаторите в Бразилия с общо 3 бройки", отбеляза агенцията.

Това е доста висока "успеваемост", като се има предвид, че до началото на мондиала бяха отбелязани общо 39 автогола на 19 световни първенства.

Първият играч, поразил собствената мрежа в Бразилия, бе защитникът на домакините Марсело, който в мача на откриването отклони ниско центриране и откри резултата в полза на Хърватия. Така той стана първият бразилец, проявил се по този начин в историята на световните финали.

Три дни по-късно бяха регистрирани едновременно два автогола. Първи вратарят на Хондурас Ноел Ваядарес отклони топката, отбила се от гредата след шут на французина Карим Бензема. Това стана първото в историята попадение, зачетено благодарение на технологията на голлинията, която установи, че кълбото е преминало голлинията.

В мача Аржентина – Босна пък защитникът на балканския тим Сеад Колашинац стана автор на най-бързия автогол в историята на световните първенства, след като се разписа в 128-ата сек.

Иначе досега най-резултатното откъм автоголове издание на турнира беше това от 1998 г. във Франция (6). България, Мексико и Испания пък са страните с най-много автоголове на световни финали с по 3. През 1966 г. в Англия Давидов поразява собствената врата в двубоя с Унгария (1:3), а Вуцов – в този с Португалия (0:3). Третият автогол пък е дело на Бачев на световното през 1998 в мача с Испания (1:6).

Тринидад и Тобаго пък е единственият тим, отбелязал повече голове в неправилната, отколкото в правилната врата. Брент Санчо порази собствената мрежа в мача с Парагвай през 2006 г., а отборът от Карибския басейн така и не успя да вкара попадение в трите си мача на турнира.