Франция смаза Швейцария, а Коста Рика хвърли нова бомба и се класира от "групата на смъртта", като надви Италия. Предлагаме ви любопитни данни от тези двубои, както и от победата на Еквадор над Хондурас.

Швейцария – Франция 2:5

* Франция не беше вкарвала поне 3 гола в 2 последователни мача на мондиал от 1998 г., когато стана световен шампион на своя земя. За последно пък сините са отбелязали 5 или повече гола на световни финали през 1958 г. срещу ФРГ (6:3). 

* Петлите никога не са губили от Швейцария. Балансът им е 3 победи и 3 равенства.

* Между попаденията на Жиру и Матуиди изминаха само 66 сек. Това е най-малкият период между два гола на един и същи тим от началото на първенството.

* Карим Бензема изтърва първата дузпа на световното, след като първите 7 бяха вкарани. Той е и първият французин, сбъркал от бялата точка на мондиал (без да се броят сериите за определяне на победителя в елиминациите).

* Бензема обаче има 9 гола в последните си 9 мача с екипа на Франция, включително и 3 в 2 срещи на световното. Асът на Франция е на върха по системата "гол плюс пас" в Бразилия с 5 пункта: 3 попадения и 2 асистенции.

* Блерим Джемайли отбеляза първия гол от фаул от общо 45-ия опит на турнира.

* Кръстоносците пуснаха 5 попадения в 1 мач на световно първенство за първи път от 1966 г. (0:5 от ФРГ).

* Това бе първият двубой на световни финали с общо 7 или повече отбелязани гола, откакто Унгария унищожи Салвадор с 10:1 през 1982 г.

Италия – Коста Рика 0:1

* Коста Рика се класира за осминафиналите на световно първенство за втори път в историята. Първият беше в Италия през 1990 г.

* За четвърти пореден път Италия не успява да спечели втория си мач на мондиал. През 2010 Скуадрата сензационно направи 1:1 с Нова Зеландия, през 2006, когато стана световен шампион, завърши със същия резултат срещу САЩ. През 2002 г. пък Адзурите загубиха с 1:2 от Хърватия.

* Коста Рика е първият представител на Северна и Централна Америка, успял да победи две страни, ставали световни шампиони.

* Италия – Коста Рика стана мачът с най-много засади от старта на турнира  - 14, като 11 пъти бяха санкционирани Адзурите.

* През първото полувреме на двубоя Андреа Пирло опита само 33 паса. Това е над два пъти по-малко, отколкото пробва в първите 45 мин. с Англия (70).

* Вследствие на изхода от мача, Англия отпадна от световното още в групите. Островитяните не бяха се дънили така от 1958 г. насам.

Хондурас – Еквадор 1:2

* За първи път в историята Еквадор обърна мач на световни финали.

* Хондурас вкара първия си гол на световно от 21 юни 1982 г. насам. Тимът от Централна Америка имаше 5 поредни мача без отбелязано попадение на мондиал.

* Хондурас е отборът, изиграл най-много мачове на мондиал, без да постигне нито една победа – 8.