Иран и Нигерия извъртяха първото равенство на Мондиал 2014. Това бе и първият мач без отбелязан гол от старта на първенството. Двата съперника не показаха с нищо, че заслужават място на световните финали.

Суперорлите имаха иницативата през по-голямата част от двубоя, а селекционерът на Иран Карлос Кейрош бе решил "да паркира автобуса". В тези условия нигерийците създадоха около две положения в целия мач. Азиатците пък не успяваха да градят опасни контри и също не застрашаваха никак често вратата на противника.

Ако се съди по видяното в тази среща, Аржентина и Босна не би трябвало да имат никакви проблеми с класирането си за осминафиналите в група F.


Нигерийците започнаха много агресивно, докато иранците бяха твърде плахи в началото на мача.

Африканците стигнаха до първата си реална възможност в 9-ата мин. Тогава Еменике центрира по земя отляво и предизвика хаос в наказателното поле на Иран. В крайна сметка Онази бе изведен отдясно от Азиз и стреля по диагонала, но ударът му бе в аут.

Както се и очакваше, иранците се стремяха да насочват атаките си най-вече чрез Дежага отляво, но Суперорлите си бяха научили домашното и на крилото на Фулъм най-често противодействаха по двама съперници. Чак към 23-ата мин. Гушанежад влезе във взаимодействие с Дежага, но послединят не успя да му върне топката и нигерийците отнеха топката.

Като цяло обаче и атаките на нигерийците загубиха острота. И двата тима допускаха прекалено много неточности.

В 34-ата мин. азиатският тим най-после застраши вратата на Нигерия. Дежага центрира от ъглов удар, но ударът с глава на Гушанежад от границата на малкия пеналт бе насочен твърде близо до Енеяма и стражът на Суперорлите отби.

Напрежението явно си каза тежката дума и двата отбора изиграха хаотично и скучно първо полувреме. Нигерийците започнаха по-агресивно, но постепенно иранците изравниха играта. Двата тима имаха по едно що-годе прилично положение.

Двата отбора живнаха в началото на второто полувреме. Нигерийците успяха да центрират на два пъти в пеналта на съперника. Иранците пък стигнаха до удар от дъгата на пеналта, но шутът на Гушанежад бе неточен.

Селекционерът на Нигерия Кеши хвърли в игра първо Амеоби, а после и Одемвинги в опит да изтръгне трите точки. Въпреки това не се виждаше как Суперорлите могат да разбият бетона, забъркан от селекционера на Иран Карлос Кейрош.

Все пак в последните минути африканците натиснаха, но отбраната на Иран се справи някак с центриранията в пеналта си и опази мрежата си суха.

 

ИРАН – НИГЕРИЯ 0:0

ИРАН: Хаджиджи, Монтазери, Хосейни, Садехи, Полади, Хейдари (89 Шожаеи), Некунам, Теймурян, Хайсафи, Дежага (78 Жаханбакш), Гушанежад

НИГЕРИЯ: Енеяма, Амброуз, Обоабона (29 Йобо), Омеруо, Ошанива, Азиз (69 Одемвинги), Онази, Оби Микел, Муса, Моузес (52 Амеоби), Еменике