Франция - Нигерия, осминафинален мач от световното първенство. Стадион "Ещадио Насионал", град Бразилия, начало 19.00 часа.

ФРАНЦИЯ:


Вратари: Уго Лорис, Стефан Руфие, Микаел Ландро
Защитници: Матийо Дебюши, Патрис Евра, Рафаел Варан, Мамаду Сако, Елаким Мангала, Бакари Саня, Лукас Дигне, Лоран Косиелни
Полузащитници: Йоан Кабай, Реми Кабея, Матийо Валбуена, Рио Мавуба, Блез Матюиди, Муса Сисоко, Пол Погба, Морган Шнайдерлен
Нападатели: Оливие Жиру, Карим Бензема, Антоан Гризман, Лоик Реми

Под въпрос: Сако

НИГЕРИЯ:

Вратари: Еняма, Ежиде, Агбим
Защитници: Йобо, Обоабона, Елдерсон, Амброуз, Егвуекве, Одунлами, Ошанива, Омеруо
Полузащитници: Габриел, Оби Микел, Азис, Онази
Нападатели: Муса, Одемвинге, Еменике, Моузес, Нфовор, Амеоби
 

Контузен: Бабатунде
Под въпрос: Моузес
 

ПРОГНОЗА: Франция се изправя срещу Нигерия в петия осминафинален мач от световното първенство. "Петлите" са категоричен фаворит за победата, но в досегашните четири мача видяхме достатъчно драматични развръзки, така че е възможно и сега да се получи нещо подобно.

Ако се съди по формата на двата тима, представянето на Франция е далеч по-впечатляващо. Тимът се класира без никакви проблеми на първото място в групата, като демонстрира приятна атакуваща игра. Нигерия от своя страна имаше късмета да се получи благоприятна развръзка в останалите мачове от групата си, за да се класира напред.

Франция не успя да стане най-резултатният отбор в груповата фаза, но създаде най-много голови положения - цели 62. Вратарят на Нигерия Винсент Еняма пък записа най-много спасявания в турнира в груповата фаза - 18. Той може да се похвали и със серия от 1062 минути без допуснат гол през изминалия сезон във франската Лига 1 с тима на Лил.

Това ще е едва втория официален двубой между двата отбора. В единственият им мач досега Нигерия победи като гост през 2009 година. Франция има проблеми срещу африкански отбори, тъй като е загубила  в два, от досегашните си три мача на световни финали - срещу Сенегал през 2002 година и срещу ЮАР през 2010. През 2006 тимът победи Того.

От друга страна обаче статистиката е на страната на Франция, защото в петте досегашни случая, в които тимът излиза от групите, стига поне до полуфинал. Така стана през 1958, 1982, 1986, 1998 и 2006 година. Нигерия пък никога не е преодолявала осминафиналите.

Дидие Дешан ще може да върне повечето от играчите, на които даде почивка в последния мач от групата срещу Еквадор, включително и наказания Йоан Кабай. Под въпрос е единствено Мамаду Сако. За Нигерия пък отпада контузеният Бабатунде, докато Виктор Моузес е под въпрос. Звездата на тима Ахмед Муса е на линия.

Обстановката в лагера на "Суперорлите" преди мача обаче бе напрегната, като футболистите заплашиха с бойкот, ако не им бъдат изплатени бонусите. На другия полюс е настроението при французите. Това, заедно с по-високата класа и добрата комбинативност на "петлите" ги прави фаворити за победата.

Резултат: 2:0