С два късни гола Франция измъкна трудна победа с 2:0 срещу Нигерия на осминафиналите на световното първенство.

Особено през първото полувреме мачът бе доста равностоен, макар Франция да имаше малко по-добрите положения. След почивката "Петлите" леко се активизираха, но без натискът им да е прекалено остър.

В двете най-добри ситуации удар на Карим Бензема бе изчистен от голлинията, а удар от дистанция на Йоан Кабай се удари в напречната греда.

В 80-та минута обаче Франция нанесе своя удар. След центриране от корнер направилият много добър мач преди това Винсент Еняма увисна под топката и зад него Погба засече на празна мрежа с глава.

В даденото от съдията допълнително време пък Джозеф Йобо си отбеляза автогол след ниско центриране на Валбуена.

Нещата обаче можеха да са по-различни, ако на три пъти съдията бе отсъдил много тънки ситуации в тяхна полза. Първо в 18-та минута гол на Еменике бе отменен заради изключително малка засада. След това пък не отсъди дузпа, след като Патрис Евра държеше Одемвинге при центриране от корнер. През второто полувреме пък Блейз Матюиди се размина само с жълт картон за влизане с бутоните напред в крака на Онази.

Така Франция се класира на четвъртфиналите, където ще спори с победителя от Германия и Алжир.


Селекционерът на Франция бе направил шест промени спрямо съставът, който завърши 0:0 срещу Еквадор.  Стивън Кеши пък бе направил само една промяна, която бе принудителна и вместо контузения Майкъл Бабатунде титуляр бе Виктор Моузес.

Мачът започна равностойно, без да има очакваният от мнозина натиск на Франция. В първите минути дори Нигерия бе малко по-активна. При една ситуация центриране прехвърли защитата на Франция и стигна до Питър Одемвинге, но той се поколеба да стреля веднага от въздуха и след това не овладя добре топката. Малко по-късно Нигерия имаше пряк свободен удар точно пред наказателното поле на много опасна позиция. Еменике обаче стреля високо над вратата.

В 18-та минута съдията отмени заради засада попадение на Нигерия. Муса прати прострелно центриране зад защитата и изскочилият Еменике засече отблизо в мрежата. На повторенията се видя, че краката му наистина са малко пред последния защитник на Франция, който обаче се бе наклонил в обратна посока и почти покриваше нападателя.

В средата на полувремето Пол Погба бе много близо до откриване на резултата. Той започна атака с финт срещу защитник на съперника и изведе Валбуена по крилото. Той от своя страна центрира обратно към Погба в наказателното поле и халфът стреля от упор от воле, но прати топката близо до Виктор Еняма и това позволи на вратаря да направи решително спасяване.

Последва период на разпокъсана игра без интересни положения. В тях при едно центриране от корнер Патрис Евра хвана с ръце Питър Одемвинге в наказателното поле, но съдията не отсъди дузпа, като сякаш по-скоро бе прав, тъй като топката мина доста далеч от тях, а и няколко играчи на Нигерия също се дърпаха и бутаха със съперници.

Пет минути преди почивката обаче Франция имаше много добра атака. Всичко започна от технична игра на Матюиди, който се измъкна от трима защитници в центъра на терена и подаде към Валбуена по крилото. Той поднесе по земя в наказателното поле и намери Дебюши около точката на дузпата, но той от чиста позиция стреля неточно покрай вратата.

Второто полувреме започна като първото - с равностойна игра и без много остри атаки. В 55-та минута обаче се стигна до нова спорно съдийско отсъждане. Блейз Матюиди не разчете опита си да избие топката от Онази и му влезе брутално с бутоните напред в опорния крак. Влизането обаче бе от стойка, а не с шпагат и очевидно бе неумишлено и само това му спести директния червен картон.

В 64-та минута Одемвинге успя да нанесе опасен удар от границата на наказателното поле и топката мина през купа от играчи, което затрудни реакцията на Лорис, но въпреки това той успя да се хвърли и да спаси.

След средата на второто полувреме Франция леко се активизира и създаде няколко опасни атаки. За това спомогна и влизането на подвижния Антоан Гризман на мястото на Оливие Жиру. В 70-та минута именно нападателят на Реал Сосиедад изведе Бензема на чиста позиция в наказателното поле. Той стреля в тялото на Еняма, но последва рикошет и топката се насочи към мрежата. Там обаче Виктор Моузесе изчисти решително от голлинията.

В 77-та минута и гредата помогна на Еняма. Центриране от корнер бе избито на пътя на Йоан Кабай пред наказателното поле и след много силен удар топката тресна напречната греда и тупна пред вратата. Малко след това пък след центриране от фаул Бензема нанесе опасен удар с глава, но Еняма изби страхотно под гредата.

В 80-та минута Франция откри резултата. След поредното центриране от корнер Еняма увисна под топката и зад него Погба с глава засече на празна мрежа.

Голът шокира Нигерия, която се оказа абсолютно неспособна да реагира. До края на мача африканците не създадоха нито една опасна атака. Франция пък се възползва от пространствата и направи няколко добри атаки. При една от тях Гризман се оказа на стрелкова позиция, но Еняма изби под напречната греда.

В допълнителното време Франция нанесе втори удар. След заучено изпълнение на корнер последва ниско центриране пред вратата. Там Гризман се размина с топката, но обърка Джозеф Йобо зад себе си и той засече в собствената си мрежа.


Франция - Нигерия 2:0

1:0 Погба 80
2:0 Йобо 91 а.г.


Франция: Лорис, Дебюши, Варан, Косиелни, Евра, Кабай, Погба, Валбуена (94 Сисоко), Матюиди, Бензема, Жиру (62 Гризман)

Нигерия: Еняма, Йобо, Амброуз, Ошанива, Омеруо, Оби Микел, Онази (59 Габриел), Муса, Одемвинге, Моузес (89 Нвофор), Еменике