САЩ удари с 2:1 Гана в среща от група "G" и с това спря прокобата на "черните звезди".

Африканците неизменно побеждаваха американците на световни финали, но третата среща се оказа фатална за тях и те записаха загуба.

Клинт Демпси даде аванс на САЩ още в 32-ата секунда на мача, като това попадение стана петото най-бързо в историята на световните първенства.

Гана се върна в мача в 82-ата минута след гол на Андре Аю, но резервата Джон Бруукс вкара след ъглов удар и донесе трите точки на отбора си.

Така американците излязоха на първите две места в групата заедно с германците, които разбиха с 4:0 Португалия.

Футболистите на Юрген Клинсман показаха много зряла и дисциплинирана игра, заложиха на по-защитна тактика, възползваха се максимално от възможностите си и си взеха трите точки.

От своя страна афиканците леко разочароваха, бяха хаотични, припряни, не успяха да разкрият качествата си и логично започнаха първенството със загуба.


Срещата на стадион "Ещадио Дас Дунас" в Натал започна лудо и още в 32-ата секунда САЩ вкара.

Тогава американците изпълниха тъч, след което Джърмейн Джоунс намери хитро Клинт Демпси, който се подигра със защитата на Гана, нахлу мощно в пеналта и с отсечен удар с левия крак опъна мрежата на африканците за 0:1.

Това попадение е и петото най-бързо в историята на световните финали. Малко по-късно "янките" можеха да вкарат и втори гол, но удар с глава на Джоузи Алтидор мина в страни от вратата.

Невероятно начало за играчите на Юрген Клинсман, които в тези минути правеха каквото си пожелаят на терена, докато африканците бяха тотално смутени.

След 10-ата минута "черните звезди" се съвзеха и успяха да изнесат играта в по-предни позиции, като дори създадоха и една опасност пред Тим Хауърд, но Кристиан Атсу стреля неточно.

Малко по-късно американците сътвориха страхотна атака отдясно, при която топката достигна до Алтидор, който стреля от точката на дузпата, но Джон Бойе със сетни усилия протегна крак и спаси отбора си от второ попадение.

В 23-ата минута Юрген Клинсман направи принудителна смяна, тъй като Алтидор получи мускулна травма и на негово място се появи Арон Йохансон.

Две минути по-късно Кристиан Атсу напредна през центъра и стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката профуча над гредата. "Черните звезди" продължиха да натискат и да търсят изравняването, но и Асамоа Гиян пропусна.

Звездата на африканците залъга защитата на САЩ и стреля силно от границата на наказателното поле, но Тим Хауърд показа класа и спаси.

След половин час игра се стигна до неприятен инцидент, при който Джон Бойе изрита в носа Клинт Демпси, но за щастие не се стигна до сериозна контузия и Демпси бързо се върна в игра.

Гана продължи да доминира и натиска, но така и африканците не стигаха до изравнително попадение. В 38-ата минута Асамоа Гиян и Кристиан Атсу разцъкаха хитро топката пред наказателното поле, последва силна тупалка на Гиян, но топката премина над вратата.

Отговорът на американците бе пробив на Клинт Демпси по дясното крило и диагонален шут, но Адам Кварасей без проблеми спаси.

Към края на полувремето американците успяха да изнесат играта в половината на американците и дори стигнаха до сериозна възможност, но ДаМаркъс Бийзли не успя да нанесе голов удар.

Секунди преди почивката Джърмейн Джоунс и Съли Мунтари едва не се хванаха за гушите, но бързо бяха усмирени. В продължението Кристиан Атсу се откъсна отдясно и нахлу мощно в наказателното поле на САЩ, но взе грешно решение при подаването си и пропиля страхотен шанс.

Второто полувреме започна с натиск за Гана и мощни африкански атаки. В 48-ата минута Асамоа Гиян се освободи от трима защитници на САЩ и навлезе в наказателното поле, но там извърши нарушение и пропусна изгодна възможност.

Напъните на африканците продължиха и те засилиха още повече атаките си. Последваха свирепи тупалки на  Кристиан Атсу и Сали Мунтари, но до гредата.

Играчите на Гана владееха инициативата и натискаха сериозно американците, но така и не стигаха до наистина чисто голово положение пред Тим Хауърд.

От своя страна "янките" се бяха върнали плътно пред вратата си и много правилно бяха затворили всички празни пространства.

След час игра на терена се появи Кевин-Принс Боатенг, който започна мача от пейката, тъй като не беше напълно възстановен за този мач. В 62-ата минута дойде и първото положение за САЩ за това второ полувреме.

Тогава Джърмейн Джоунс се озова на чиста позиция и мигновенно стреля, но Адам Кварасей спаси. Отговорът на Гана бе удар на Асамоа Гиян, но той бе блокиран.

Постепенно американците отблъснаха атаките на африканците и изнесоха играта в по-предни позиции. В 71-ата минута всичко най-добро за Гана бе вече на терена, след като и Майкъл Есиен се появи в игра.

Това даде порив на съотборниците му и те отново притиснаха "янките". Бетонът на САЩ падна в 82-ата минута. Тогава "черните звезди" сътвориха невероятна комбинация и успяха да изравнят.

Квадво Асамоа намери хитро Асамоа Гиян, който с петичка цъкна към Андре Аю, а той с отсечен шут опъна мрежата на Тим Хауърд за 1:1.

Американците обаче реагираха мигновенно и само четири минути по-късно отново имаха гол преднина. Резервата Джон Бруукс се извиси след ъглов удар и с глава вкара за 1:2.

За това попадение основна вина носи защитата на Гана, която остави Бруукс непокрит в наказателното си поле. До края на срещата африканците натиснаха, но така и не стигнаха до чисто голово положение и САЩ си взе победата.

Гана - САЩ 1:2

Голмайстори:
1:0 Клинт Демпси (1)
1:1 Андре Аю (82)
1:2 Джон Бруукс (86)

Гана: 12. Адам Кварасей, 4. Даниел Опаре, 19. Джонатан Менса, 21. Джон Бойе, 7. Кристиан Атсу, 10. Андре Аю, 11. Съли Мунтари, 17. Мохамед Рабиу, 20. Квадво Асамоа, 3. Асамоа Гиян, 13. Джордан Аю (58 - Кевин-Принс Боатенг)

САЩ: 1. Тим Хауърд, 5. Мат Беслер (46 - Джон Бруукс), 7. ДаМаркъс Бийзли, 20. Джеоф Камерън, 23. Фабиан Джонсън, 4. Майкъл Брадли, 11. Алехандро Бедоя, 13. Джърмейн Джоунс, 15. Кайл Бекерман, 8. Клинт Демпси, 17. Джоузи Алтидор (23 - Арон Йохансон)