С драматичен гол в 95-та минута Португалия измъкна равенство 2:2 срещу САЩ и запази шансовете си за класиране за осминафиналите на турнира.

Попадението, което спаси Селесао от преждевременно отпадане от турнира, бе дело на влезлия като резерва Силвестре Варела, който засече с глава перфектно центриране на Роналдо.

Преди това САЩ бяха обърнали резултата, след като Луиш Нани бе вкарал ранен гол за Португалия. Крилото на Манчестър Юнайтед вкара още в 5-та минута след грешка в защита на защитата на американците.

След това обаче тимът на Юрген Клинсман бе по-добрият отбор, макар точно преди почивката Нани да удари гредата. През второто полувреме САЩ продължи да е по-активен и в средата на частта изравни със страхотен гол на Джърмейн Джоунс. Малко след това пък Клинт Демпси вкара втори гол с добавка отблизо, преди да се стигне и до драматичната развръзка в края.

Равенството оставя шансовете на Португалия, която заедно с Гана има 1 точка. За да продължи напред обаче тимът на Пауло Бенто трябва да победи Гана, а САЩ да загуби от Германия, като в двата мача трябва да бъдат наваксани общо 5 гола голова разлика.


 


В състава на Португалия Пауло Бенто бе направил цели четири промени. На вратата Бето бе започнал вместо Руи Патрисио, а в защита Андре Алмейда и Рикардо Коща бяха вместо Пепе и Фабио Коентрао. В нападение пък партньор на Роналдо бе Елдер Пощига.

Португалия започна по-активно мача, а звездата на тима Кристиано Роналдо даде индикации, че се намира във форма, като направи серия от зрелищни финтове по крилото, с което предизвика възторжените възгласи на публиката, която определено бе на страната на Португалия.

В 5-та минута Селесао откри резултата след нелепа грешка на САЩ. Рутинно центриране в пеналта бе изчистено безобразно от защитника на Стоук Сити Джеф Камерън и стигна до непокрития на втората греда Луиш Нани. Той замахна и залъга Тим Хауърд, след което вкара под гредата.

След гола обаче вместо Португалия да се вдъхнови и да удвои усилията си, САЩ взе инициативата и стана по-активният отбор.

Първо Фабиан Джонсън бе изведен по крилото и финтира защитник, но от малък ъгъл не можа да прокара топката покрай защитник. След това Клинт Демпси стреля опасно от пряк свободен удар малко над напречната греда.

Четвърт час след началото Португалия получи поредната неприятна контузия и нападателят Елдер Пощига трябваше да бъде заменен принудително от   Едер.

САЩ продължи да е по-активен и Демпси пробва още два удара - първият от малък ъгъл бе спасен, а вторият бе доста неточен. Майкъл Брадли също пробва мерника си от дистанция и топката мина малко над напречната греда.

Фабиан Джонсън също често се включваше в атака по дясното крило и пробва много силен удар от 25 метра, който профуча застрашително покрай страничната греда.

Позагубилият се Роналдо също нанесе силен удар от разстояние, но без да затрудни вратаря. Все пак към края на полувремето Португалия се активизира леко. След една контраатака Роналдо обърна добре пред наказателното поле за Нани и той нанесе опасен удар, но Хауърд внимаваше и спаси.

В 45-та минута обаче вратарят на САЩ действа неуверено и удар на Нани извън пеналта го преодоля, но топката се удари в страничната греда. Рикоширалата топка стигна до Едер, който направи опасна добавка, но този път Хауърд направи решително спасяване в корнер.

След почивката американците отново вдигнаха оборотите, макар първо Едер да отправи зрелищен удар от въздуха над вратата. В 55-та минута обаче като по чудо не падна гол за САЩ. Фабиан Джонсън направи страхотен пробив в наказателното поле и показа скорост, за да изпревари Бето за топката до аутлинията. След това поднесе назад и Майкъл Брадли засече към опразнената мрежа, но Рикардо Коща изби от голлинията

 В 63-та минута обаче САЩ заслужено изравни. Центриране от корнер не бе изчистено добре и попадна в Джърмейн Джоунс пред наказателното поле. Той подмина Нани и нанесе страхотен удар, който преодоля Бето и влетя до далечната греда.

Три минути по-късно Раул Мейрелеш имаше възможност, след като центриране на Нани бе избито от Тим Хауърд право към него, но след това ударът му от десетина метра бе спасен чудесно от вратаря.  Малко по-късно позагубилит се Нани нанесе рязък удар от границата на пеналта, но покрай сглобката на гредите.

В 81-та минута се стигна до пълен обрат. Влезлият като резерва ДеАндре Йедлин проби до аутлинията и поднесе назад. Зуси пробва неточен удар, но неволно направи асистенция пред вратата за Демси, който с гърди засече на празна мрежа. При ситуацията Демпси щеше да е в засада, ако Бруно Алвеш не се бе изправил прекалено бавно от земята, след като преди това се бе подхлъзнал.

При този резултат постепенно Португалия организира натиск и пренесе играта в половината на съперника. Роналдо на два пъти отправи удари с глава, но и двата пъти доста слабо. В последните секунди на даденото от съдията 5-минутно продължение обаче точно носителят на Златната топка изработи изравнителния гол. Той получи по крилото и даде страхотно центриране, което сложи топката на главата на Силвестре Варела и той отблизо засече в мрежата.


САЩ - Португалия 2:2

0:1 Нани 5
1:1 Джърмейн Джоунс 64
1:2 Демпси 81
2:2 Варела 95


САЩ: Хауърд, Беслер, Бийзли, Камерън, Джонсън, Брадли, Бедоя (72 Йедлин), Джоунс, Бекерман, Зуси (91 Гонсалес), Демпси (87 Вондоловски)

Португалия: Бето, Бруно Алвеш, Рикардо Коща, Андре Алмейда (46 Уилям Карвальо), Перейра, Моутиньо, Велосо, Мейрелеш (69 Варела), Нани, Роналдо, Пощига (16 Едер)